MAGIE ZA ZAVŘENÝMI VÍČKY

Spánek je pro spoustu aktivních lidí ztrátou času a uspěchaný životní styl plný povinností leckoho nutí, aby jej upozaďoval a spokojil se jen s pár hodinami denně. Spánek je přitom jednou z nejlepších investic do našeho duševního i psychického zdraví, celkové produktivity a pohody. Důležitá je i jeho kvalita, kterou ovlivňuje hned několik faktorů, jako je stres, kofein, alkohol, škodlivé záření nebo nedostatečná spánková hygiena. Jak to máte vy? Víte, proč spíte a jak vám kvalitní spánek může pomoci?

 

[caption id="attachment_1142" align="aligncenter" width="1024"] Celestýn umístěný v ložnici vám pomůže navodit klid, harmonii a pocit bezpečí. Tento kámen se vyznačuje vysokými vibracemi a vyvolává vzpomínky na sny.[/caption]

 


Všemocný spánek

Nabíjíte telefon, vodu, kameny, ale sebe moc ne? Mimo kvalitní jídlo, tekutiny a sluneční paprsky tělo i mysl potřebují hlavně pravidelně odpočívat. Za optimální množství spánku se považuje něco kolem osmi hodin a je dokázáno, že pokud pravidelně spíte méně než šest hodin, ničíte svůj imunitní systém a zaděláváte si na duševní poruchy, kardiovaskulární onemocnění nebo třeba diabetes.

Během doby, kdy spíte, se například aktualizuje paměť a upravuje její kapacita, regenerují se unavené svaly a podněcuje kreativita. To nevypadá na úplnou ztrátu času, že ne?


Všechno má svůj čas

[caption id="attachment_1167" align="alignright" width="200"] Sladké sny mohou provázet každého z nás, stačí jen věnovat spánku zaslouženou pozornost.[/caption]

Je to jako když chcete naráz odnést přeplněné tašky s nákupem, rozdováděného psa, křehkou sošku Buddhy a hromadu papírů, ke kterým jste ztratili desky… - hlavně, abyste nemuseli jít dvakrát.

Potom vám všechno padá z ruky, pes se rozeběhne objevovat krásy sousedova auta, Buddha se pod tíhou situace rozpoltí do několika existencí a celá akce nakonec trvá mnohem déle. Chtěli jste ušetřit čas a povedl se vám pravý opak.

Podobně je to i v případě, že si zkracujete spánek. Jeho nedostatek, tedy spánková deprivace, má totiž neblahý vliv na psychiku, efektivitu, schopnost učení se a paměť. Tedy jednoduše – co byste vyspalí dělali hodinu, to nevyspalí budete dělat mnohem déle.


Fáze spánku

Spánek zahrnuje dvě základní fáze, které se v určitých intervalech střídají během celé noci. Tyto intervaly se liší s věkem a aktuálními potřebami. Každý živočich má jiný poměr a délku jednotlivých fází a každá plní konkrétní úlohu.

REM (Rapid Eye Movement) fázi se vám zdají sny a tělo je v jakési paralýze, protože mizí svalové napětí. Právě v tuto dobu probíhá upevňování nervových spojení, hojí se emoční rány a vaše kreativita dostává nový rozměr. V NREM (Non Rapid Eye Movement) fázi probíhá hluboký spánek a přetrvává velká část svalového napětí. Mozek právě třídí a odstraňuje nervová spojení a přesouvá naučené věci do dlouhodobé paměti.


Co můžete udělat pro kvalitnější odpočinek?

[caption id="attachment_1171" align="alignleft" width="200"] Před elektromagnetickým zářením nebo negativními myšlenkami vás bude během spánku chránit černý turmalín neboli skoryl.[/caption]


1. Nepijte před spaním alkohol ani kofeinové nápoje.

Ačkoliv po vypití pár skleniček vína můžete mít pocit, že jste skvěle usnuli a ještě lépe spali, nenechte se mýlit. Alkohol významně ovlivňuje kvalitu spánku a připravuje vás o jeho REM fázi. Kofein je psychoaktivní stimulant, který vás sice chvíli udrží vzhůru, ale následně nekompromisně uvrhne zpět do drsné reality předtím nevyslyšené touhy po odpočinku.

2. Zaveďte si předspánkové rituály.
Může to být vyvětrání místnosti zatím co budete upíjet bylinkový čaj ve svém oblíbeném hrnečku, nebo vdechování uklidňujících esenciální olejů za tlumeného svitu světla oranžových nebo červených vlnových délek. Těžká jídla, mobil, tablet nebo počítač už mají v tuto dobu vstup zakázán. S novými nápady na rituály vám s radostí pomohou naše nádherné Kartičky pro klidný spánek a sladké sny.

3. Choďte spát i vstávejte pravidelně ve stejný čas (i o víkendu).
To, jestli jste unavení, ovlivňuje tzv. cirkadiánní rytmus. Jedná se o biologický rytmus těla, který trvá 20-28 hodin a klasicky jej ovlivňuje střídání světla a tmy. Každý člověk ho má trochu jiný (noční sova vs. ranní ptáče), a pokud tomuto osobnímu rytmu alespoň z části přizpůsobíte i vaše aktivity, vše půjde významně snadněji. Na pravidelnost si zvyknete a budete se budit sami, svěží a odpočatí.

 

Až vám někdo řekne, že to dospíte, nevěřte mu. Naspat do zásoby nejde. Každý den, kdy dobrovolně trpíte nedostatkem spánku, ovlivňuje vaše zdraví a tuhle skutečnost nejde vzít zpátky. Tak už zavřete oči a nechte se unášet tou fascinující silou propletenou fantazií a nekonečnou energií.

 

Zpět do obchodu