VE SPOJENÍ SE ZEMÍ

V dnešní době chodíme většinou po betonu, žijeme a pracujeme v patrových domech a chodidla nám halí silná vrstva podrážky. Tímto se ochuzujeme o věc, která pro naše předky byla naprosto přirozená – o spojení se zemskou energií. Grounding neboli také „earthing“ či česky „uzemnění“ je terapeutická technika, při níž se provádějí činnosti, které vás dokážou znovu propojit se Zemí. Proč byste něco takového měli chtít?

 

Jak grounding funguje?

[caption id="attachment_1297" align="alignright" width="223"] Čeká vás práce, cvičení nebo zrovna máte chvíli na oběd? Pokud je to jen trochu možné, všechno sbalte a vyrazte ven.[/caption]

Naše tělo je z velké části tvořeno vodou a minerály, generuje elektrickou energii (průměrně 100-400 W) a funguje jako vodič. Pokud je člověk často vystaven pozitivně nabitými ionty, například díky elektronice, tělo je vyvedeno z rovnováhy a začnou se ozývat fyzické nebo psychické problémy. Vzniká tak vlastně přemíra „ohně“ v organismu.

Země oproti tomu v sobě skrývá negativní náboj bohatý na elektrony, které při přímém kontaktu přechází do našeho těla, a tím jej vrací zpět do neutrálního stavu. Tento proces nám může pomoci například:

  • snížit záněty v těle,
  • zkvalitnit spánek,
  • ulevit od bolesti,
  • eliminovat stres,
  • zlepšit cirkulaci krve,
  • zajistit hormonální rovnováhu,
  • zbavit se závislostí nebo úzkosti.

 

Znáte Schumanovu rezonanci?

Jedná se o atmosférický tep neboli také pulz Země o frekvenci 7,83 Hz, která je velmi podobná té lidské (5 – 10 Hz) a spadá do mozkových théta vln (3 – 8 Hz). Právě tyto vlny nastávají při uvolnění, spánku nebo hluboké meditaci a jsou bránou k učení, programování mysli, paměti a intuici. Proto je také v přírodě snazší odpočívat i přemýšlet.

 

Metody uzemnění

Uzemňovat se můžete prostřednictvím několika různých technik v přímém, ale i nepřímém kontaktu se zemí. Představíme si pár z nich, které můžete využít k cestě za rovnováhou.

Bosá chůze

Bosá chůze po trávě, hlíně nebo jakémkoliv rozmanitém (a vodivém) přírodním terénu je jednou z nejlepších a nejjednodušších technik uzemnění. Při chůzi naboso navíc zažijete kouzlo přítomného okamžiku, protože se musíte dívat, kudy jdete, a našlapovat vědomě a s rozmyslem. Pokud nejste zvyklí chodit bez bot, nohy vám budou připadat citlivé a možná budete mít obavy ze zranění.

Pocity z výraznějšího terénu brzy nebudou tak intenzivní a lidské nohy jsou od přírody stvořené k tomu, aby něco vydržely! Pokud zvládnou chůzi ve dvaceticentimetrových podpatcích hodných vystavení v muzeu s neobvyklými předměty, vydrží i sem tam nějaký ten kamínek nebo kořen! Pokud i tak máte nepříjemný pocit, zvolte boty s tenkou podrážkou („barefoot“) z vodivého materiálu např. z kůže nebo jiného materiálu, jehož výrobce vodivost deklaruje.

Fyzický kontakt se Zemí

V zemské energii se můžete koupat, a to doslova! Využijte jakékoliv bezpečné možnosti koupání se v přírodních vodních zdrojích, jako jsou říčky, jezera, rybníky nebo moře.

Pokud se zrovna nechcete do ničeho namočit, lehněte si do trávy nebo klidně i hlíny a dobíjejte se takto. Můžete objevovat dechberoucí struktury mechu, opírat se o majestátní stromy nebo se úplně „nevznešeně“ hrabat v hlíně! Možná to je i jeden z důvodů, proč je zahrádkaření pro mnohé z nás tak uspokojující.

Práce s energiemi vašeho těla

[caption id="attachment_1284" align="alignleft" width="200"] Kouřový křišťál neboli záhněda je jedním z nejúčinnějších uzemňujících kamenů. Působí proti stresu a depresím a vnáší klid do obtížných životních situací.[/caption]

Určitě jste už slyšeli o čakrách. Právě prostřednictvím jejich odblokování můžete zajistit správné proudění energií.  Za tzv. uzemňovací čakru považujeme první kořenovou čakru, kterou najdete na spodním konci páteře mezi konečníkem a pohlavními orgány. Kořenová čakra odpovídá prvku země a prostřednictvím ní probíhá uzemňovací proces. Proudění energií v kořenové čakře negativně ovlivňuje stres spojený s nejistotou, nestabilitou nebo strachem o vaše základní potřeby.

[caption id="attachment_1285" align="alignright" width="214"] Jutové pytle vypadají opravdu krásně a skvěle poslouží jako květináče nebo k uschování drobností.[/caption]

Harmonizovat kořenovou čakru můžeme již zmíněným groundingem a častým pobytem v přírodě, cvičením jógy zaměřené právě na harmonizaci čaker, meditacemi, za pomoci kamenů, například granátu, onyxu, jaspisu hematitu a rubínu nebo aktivací pomocí jasně červené barvy. Ideálním prostředníkem může být plamen svíčky.

Harmonizování vašeho domova

Uzemnit se můžete i doma prostřednictvím pocitu bezpečí, klidu a harmonie, který lze navodit hned několika způsoby. Jedním z nich je vnesení přírodních prvků, jako jsou rostliny, voda nebo dřevo, do vašeho domova a jeho uspořádání pomocí feng-šuej. Velmi přínosná je také očista prostor, ke které doporučujeme použít vykuřovadla. Pro tyto případy zkuste třeba uzemňující šalvěj s dračí krví nebo některý z našich vykuřovacích setů, jehož součástí jsou i krystaly. Právě jejich vědomé rozmístění umožní proudění těch správných energií.

 

 

 

Uzemňování je jednou z nejjednodušších a nejdostupnějších technik přírodního léčení těla i mysli. Pokud se necítíte dobře, stačí vyjít ven na vzduch a bosýma nohama se dotýkat země. Můžete si je zahrabat do hlíny nebo písku, zavřít oči a poslouchat šumění stromů. Uvidíte, že se hned budete cítit lépe!

 

„Čím více se společnost oddělí od přírody jako zdroje energie, tím více touží po mateřské energii. Nedostatek je nahrazován vzrůstajícím materialismem: neuhasitelná žízeň po Matce Přírodě je dočasně tišena hmotnými předměty. Problém spočívá v tom, že ve skutečnosti tyto předměty nejsou energií, kterou skutečně hledáme a potřebujeme v našich životech, takže nás nemohou nikdy uspokojit.“ (Inelia Benz)

Zpět do obchodu