RITUÁL JAKO ZDROJ ŽIVOTNÍ ENERGIE

Pokud si pod pojmem „rituál“ představujete zahalené postavy v maskách, které právě chystají živou oběť bohům, nemusíte být daleko od pravdy. Nicméně obsah tohoto slova pojme i mnohem běžnější činnosti, které denně vy sami vykonáváte a k nějakému „magičnu“ mají daleko. Nebo nemají? Pojďme se podívat na to, co to ten rituál vlastně je a jak nám může být prospěšný. Slibujeme vám, že víc než pár minut svého času obětovat nemusíte!

Definice rituálu

Slovo rituál pochází z latinského slova ritualis, což v překladu znamená „obřadný“. Můžeme ho vysvětlit jako určitý způsob chování nebo činnost, která má přesně stanovený postup, pravidelně se opakuje a vede k určitému cíli. Ze šamanského pohledu je rituál nebo obřad každý spirituální nebo posvátný akt, který provádíme. A proto je důležité uvědomovat si posvátnost i úplně obyčejných okamžiků, které nám do života mohou přinést radost a štěstí.

Během provádění rituálů se otevírá pomyslný most mezi materiálním světem, vámi samými a okolními silami, které někdo nazývá Bohem a jiný zase universem, fyzikou, zákonem přitažlivosti, nadpřirozenem nebo klidně guru Petrem.

 

Přínosy a provádění rituálů

Provádění rituálů různými technikami nám může například pomoci najít smysl v životě, překonat složitou situaci, zbavit se obav a dodat si odvahu, připravit se na novou životní roli nebo ocenit vlastní tvůrčí potenciál. Není totiž nutné studovat speciální obřadné techniky a nechat se odradit strachem z myšlenky, že nevíte, jak na to.

Provádějte rituály intuitivně, používejte svůj hlas, bez obav tančete, provoňte místnost přírodními vůněmi, používejte různé nástroje, jako například krystaly či tarotové karty, nebo dělejte i věci, které vás při samotném obřadu právě napadnou, ale zatím v nich nevidíte hlubší smysl. Ten přijde časem. Věřte své vlastní síle, podvědomí a vnitřní spiritualitě.

 

Oltář

[caption id="attachment_1319" align="alignleft" width="200"] Rituální sůl má silné očišťující a ochranné schopnosti.[/caption]

Významnou součástí rituálů bývá i oltář. Ten může být vytvořen za různými účely a pomáhá udržet na daném místě tu správnou energii. Je to posvátné místo, u kterého se pravidelně zastavujeme, relaxujeme, vnímáme a vzdáváme úctu energiím kolem nás nebo třeba cvičíme a meditujeme.

Oltáře mají velmi dlouhou historii a na svém počátku se jednalo spíše o výjimečná místa v krajině, v nichž lidé cítili zvláštní energie a prováděli tam duchovní obřady zasvěcené různým božstvům. Postupem času si lidé vytvářeli tato obřadná místa i ve svých kmenech a později i domovech.

 

Tvorba individuálního oltáře

[caption id="attachment_1317" align="alignright" width="200"] Rozmístění krystalů bude hračka s našimi krystalovými mřížkami.[/caption]

Asi vás nepřekvapíme informací, že tvorba oltáře je opět naprosto intuitivní záležitost a nemá jasně stanovená pravidla. Individuální oltáře jsou totiž vlastně takové kreativní demonstrace nás samotných. Dříve byla na oltář vyhrazována celá speciální místnost, ale samozřejmě stačí jen místo, kde se budete cítit pohodlně a bezpečně. Můžete použít nějaký nízký stoleček se šuplíky, kam uložíte věci, které aktuálně nebudete potřebovat (zápalky, náhradní svíčky, různá vykuřovadla).

Na oltář potom umístěte osobní předměty, může to být meditační mala, suvenýr z cest, památeční předměty, fotografie, osobní šperky a amulety – cokoliv má pro vás význam. Své místo na oltáři najdou i kameny a ještě lépe surové krystaly. Tu správnou atmosféru navodíte svíčkami, krystalovou lampou nebo třeba vykuřovadly. Na oltáři často zastupujeme čtyři elementy – vodu (vykuřovací mušle nebo pohár s krystalovou vodou), vzduch (kouř z vykuřovadel), zemi (byliny, písek, kameny) a oheň (plamen svíčky). Můžete přidat různé symboly patronů, sošky, či totemy podle vašeho přesvědčení nebo léčivé hudební nástroje (bubínky, zvonkohry, tibetské misky) a karty.

Oltář nemusíme tvořit jen pro sebe. Tvoří se oltáře pro předky, oltáře pro ochranu domova, rodinné oltáře nebo oltáře ke speciálním příležitostem (oslavy, svátky a významné události).

 

Rituály jako součást běžného života

[caption id="attachment_1323" align="alignleft" width="200"] Unikátní krystaly se stanou úžasným dominantním prvkem vašeho magického místa.[/caption]

Nemusíte být čarodějka a nemusíte věřit na nadpřirozeno nebo uctívat božstva. Stačí vaše přesvědčení, že vám daný rituál přinese do života pozitivní věci. Na ty úplně nejjednodušší nepotřebujete žádné speciální vybavení a i tak vám udělají radost a dají určité jistoty nebo vytyčí denní mezníky. Pokud vás čeká náročný den, možná vás myšlenka na váš oblíbený večerní běh nebo dvojku vína u tvorby zážitkového fotoalba dokáže udržet v dobré náladě. I takovéto maličkosti, které denně provádíte, jsou totiž rituály.

 

Tipy na jednoduché rituály

Pokud se zatím necítíte na to provádět rituály čistě intuitivně nebo jen hledáte inspiraci, připravili jsme pro vás velice jednoduché rituály rozdělené podle jednotlivých živlů. Živel opět můžete vybírat pocitově nebo dle vašeho astrologického znamení či povahových rysů.

Oheň

 

Napište svůj záměr na papírek a ten následně vložte k zapáleným vykuřovadlům či venku do ohně. Dívejte se, jak papírek hoří, a představujte si, jak kouř váš záměr vysílá silám, ve které věříte.

[caption id="attachment_1324" align="alignright" width="200"] Rituální set krystalů a vykuřovadla jako základ pro tvorbu vašeho oltáře.[/caption]

 

Země
Jedním ze způsobů, jak nabít vaše krystaly, je právě jejich zakopání přes noc do země. Stejně tak můžete rituálně zakopat nějaký předmět jako dar Zemi a poprosit jí o pomoc nebo podporu s vaším záměrem. Zakopat můžete i nechtěné myšlenky či staré křivdy nebo je hodit prostřednictvím kamene do stojaté vody. Nechat je odplout a oprostit se od nich.

Vzduch
Tenhle rituál je stvořený pro děti, kterým může pomoci od strachů z nových situací (školka, stěhování apod.). Budete potřebovat pouze bublifuk a vítr. Vyfoukněte bublinu symbolizující konkrétní obavu, kterou dítě může zároveň vyjádřit velikostí bubliny. Vítr potom bublinu odvane pryč a spolu s ní odletí i obava. Nebo prostě praskne a obava tak zaniká.

Voda
Voda má silné očistné účinky, takže je velmi snadné ji použít k očištění od stresů, negativních myšlenek nebo obav. Až začne příště pršet, před deštěm se neschovávejte. Vystavte mu tvář a nechte jej smývat vše nechtěné. Voda je také skvělý nosič energie, takže si můžete připravit vodu s bylinkami nebo krystaly a nechat jí za úplňku nabít do „léčivého elixíru“.

 

 

Ne nadarmo se říká, že bychom si měli dávat pozor na to, co si přejeme. A proto mějte při každém rituálu jasně stanovený záměr. Jaký bude ten váš?

Zpět do obchodu