SÍLA AROMATERAPIE

Také se vám stává, že podle určité vůně si vybavíte konkrétní věc, situaci nebo třeba emoci z dětství? Neděje se to vůbec náhodou! Čich je totiž vývojově nejstarším smyslem úzce spojeným s našimi emocemi a pamětí. Je to právě čich, který umí nejlépe vyvolat naše vzpomínky a oživit tehdejší pocity. Vůně také ovlivňují naše duševní rozpoložení a říká se, že se podle nich dá intuitivně poznat, jestli vám zdroj vůně udělá dobře, nebo ne. Ať už mluvíme o jídle, přírodnímu parfému, bylince nebo klidně i potencionálním partnerovi:).

[caption id="attachment_1344" align="aligncenter" width="1024"] Vždy kontrolujte složení svíček. I známé, oblíbené a poměrně drahé svíčky bývají vyrobené z levného ropného parafínu a umělých parfemací neznámého původu, které bývají často diskutovány pro svou potencionální škodlivost našemu zdraví. U Yoga-day svíček se nemusíte bát - jsou vyrobené z přírodního sójového vosku Ecosoya s ekologickým původem, 100% esenciálních olejů a bylin.[/caption]

 

 

Historie aromaterapie

Cílené používání přírodních esenciálních olejů za účelem udržování, podpory a zlepšení fyzické, psychologické a duchovní pohody rozhodně není jen moderním trendem bez podložených účinků. První důkazy o používání aromatických rostlin se objevily už zhruba před 4000 lety, kdy starověcí Sumerové využívali účinků voňavých rostlin, například cypřiše a myrhy. Egyptolog George Ebers dokonce v sedmdesátých letech objevil jednadvacet metrů dlouhý pergamen s výpisem více než 850 druhů botanických léků starověkých Egypťanů z doby přibližně 1500 let před Kristem.

 

Esenciální oleje

Přírodní esence (silice) jsou získávány z botanických zdrojů z různých částí rostlin podle toho, kde se v dané rostlině ukládají. Mohou to být listy, pupeny, okvětní lístky, nať, květy, kůra, kořeny nebo klidně celá rostlina. Esence se extrahují nejčastěji pomocí parní destilace nebo lisováním za studena. Pouze esenciální oleje vyrobené těmito způsoby se dají považovat za kvalitní a vhodné k aromaterapii. Kvalitu oleje však neovlivňuje pouze způsob jeho získávání, ale také stav a zdraví samotné zdrojové rostliny.

 

Metody aromaterapie pomocí esenciálních olejů

Krásnými přírodními vůněmi, které mají výrazný vliv na naši pohodu, se lze obklopovat hned několika způsoby. Můžeme je aplikovat (ne)přímo
na pokožku nebo s nimi provonět prostor kolem nás.

 

Inhalace

Účinné látky z esenciálních olejů se vdechováním dostávají do limbického systému v mozku a krevních kapilár. Fungují tedy komplexně a neovlivňují pouze emoce nebo paměť, ale i funkce jednotlivých orgánů. S jejich distribucí do prostoru nám může pomoci například:

[caption id="attachment_1346" align="alignright" width="200"] S tímto vonným difuzérem můžete v klidu odejít z domu bez nutkavých myšlenek se vrátit, protože jste něco určitě zapomněli sfouknout nebo vytáhnout ze zásuvky.[/caption]

 

Tyčinkový aroma difuzér
Pod tímto pojmem si představte lahvičky (většinou skleněné nebo porcelánové) s vonnou směsí a tyčinkami (často
z ratanu), které vůní nasáknou a pomalu jí odpařují do prostoru. Vůně je dlouhodobá, a ne příliš intenzivní. Hodí se
do vnitřních prostor, které chcete mít neustále provoněné.

+ nemusíte si ho vůbec všímat
+ ušetříte elektřinu a v horku negenerujete další teplo
- nemůžete ho jednoduše vypnout
- nelze příliš regulovat intenzitu vůně


Elektrický aroma difuzér
Tento aroma difuzér mění pomocí ultrazvukové technologie vonné esence ředěné vodou na jemnou páru, kterou následně rozptyluje do vzduchu. Jedná se (alespoň většinou) o krásný designový prvek často s dalšími přidanými benefity, jako je podsvícení, časovač, dálkové ovládání nebo hudba.

+ šetrná distribuce olejů bez jejich znehodnocení
+ zvlhčení vzduchu
- vyšší počáteční investice
- potřeba elektrické energie


Aromalampa na čajovou svíčku

Aromalampy bývají nejčastěji keramické, případně skleněné nebo kovové. Často jsou zdobené různými perforovanými vzory, které při hoření rozehrají
na vašich zdech úžasnou podívanou.

+ dobrá dostupnost a nižší pořizovací cena
+ možnost použít mimo esenciální olej i vonný vosk
- olej a vosk se v aromalampě mohou přepalovat a tím tak znehodnotit
- plamen musíte mít neustále pod kontrolou a dodržovat zásady bezpečnosti

[caption id="attachment_1351" align="alignleft" width="200"] Pokud svíčky prostě milujete, ale zároveň vás oheň úplně neuspokojuje, máme pro vás řešení! Dekorační vonné vosky, které i bez hoření provoní prostor nebo vaše oblečení.[/caption]

 

Svíčka
Plamen svíčky má své nezaměnitelné kouzlo, které nám pomáhá k uzemnění, zklidnění, harmonizaci čaker nebo
se pomocí něj můžeme věnovat očistným technikám.

+ nic nedokáže navodit „hygge“ atmosféru stejně jako svíčka
+ posvítí vám na cestu, skleničku vína, oltář nebo třeba romantickou masáž
+ skleničku po dohoření svíčky můžete znovu použít, viz náš návod
- plamen musíte mít neustále pod kontrolou a dodržovat zásady bezpečnosti

 

Krystalová mlha
Krystalové mlhy jsou multifunkční pomocníci pro okamžité a jemné provonění prostoru a změnu jeho energie, refresh jógamatky nebo třeba správné nakročení do říše snů. Silnější vibrace mlhám dodávají pečlivě vybrané krystaly dle typu účelu dané mlhy.

+ můžete ji použít kdykoliv a téměř kdekoliv
+ neobsahuje olej, takže nezanechává fleky na textilu
- vůni musíte častěji obnovovat

 

 

 

 

Aplikace esenciálních olejů na pokožku

[caption id="attachment_1355" align="alignright" width="257"] Naše mlhy k vám přijdou vždy očištěné od negativních vlivů a nabité energetickým rituálem.[/caption]

Účinné látky esencí nemusí pronikat do organismu jen pomocí inhalace, ale i přímo přes pokožku. V tomto případě nám mohou lokálně pomoci i se záněty, bolestí, otoky, štípanci a dalšími zdravotními problémy.

Jak esenciální olej vybrat a na co si dát pozor?
  1. Hledejte pouze 100% přírodní, kvalitní a certifikované esenciální oleje.
    Při použití esencí přímo na pokožku to platí dvojnásob. Na co všechno se zaměřit? To vám poradíme v našem článku Jak poznat kvalitní esenciální olej.
  2. Vůni vybírejte podle pocitu.
    Při výběru vůně se můžete odrazit od uvedených všeobecných účinků dané esence. Nejlepším rádcem však bude vaše tělo. Pokud vám konkrétní esence nevoní, nepřinese vám velký užitek. Pokud se jí naopak nemůžete nabažit, přináší vám právě to, co v danou chvíli potřebujete.
  3. Esenciální olej nikdy nekapejte na pokožku přímo.
    Vždy jej nařeďte kvalitním nosným olejem (například mandlovým, meruňkovým, jojobovým nebo měsíčkovým). Poměr ředění je individuální, závisí na zdravotním stavu, případném těhotenství, věku a účelu použití. Obecné doporučení je 0,5 – 3 % esence v nosném oleji.
  4. Dávejte si pozor na fotosenzitivní esence.
    Po jejich použití byste neměli zhruba 12 hodin chodit na slunce. Látky obsažené ve zdrojových rostlinách reagují se slunečním zářením a v místě aplikace může vzniknout podráždění až popálení kůže. Obecně nejvíce reaktivní bývají citrusy (limetka, citron, bergamot, pomeranč, mandarinka nebo grep), případně meduňka nebo třeba citrónová tráva.

 

Obklopovat se přírodními vůněmi s aromaterapeutickým účinkem lze i jinými způsoby. Například sušená levandule nebo jiná oblíbená bylinka krásně provoní vaše okolí ve váze, nahřívacím polštářku, látkové gumičce do vlasů, látkovém pytlíku ve skříni (levandule zároveň znepříjemní vstup molům) nebo ve večerní lázni. Další možností je vykuřování bylin, ale o tom až později v samostatném článku!

Tak jakou přírodní vůní dnes změníte svůj pohled na svět vy?

Zpět do obchodu