CO SE SKRÝVÁ ZA KRÁSOU KRYSTALŮ

Také vás drahé kameny přitahují jako magnet až okolí nevěřícně kroutí hlavou nad tím, co za sílu má tuhle posedlost na svědomí? Můžete jim s klidným srdcem říct, že to není jen marnivost nebo ezo přesvědčení. Energetické působení kamenů a krystalů je totiž vědecky podložené a jedná se o skutečný fyzikální jev. A to, jak nádherně vypadají, je jen příjemný bonus! Přesvědčte se na vlastní dotek.

 

Jak kameny fungují?

Kameny a krystaly mají s naší planetou skutečně velmi intimní a dlouhý vztah, protože vznikaly a měnily se společně. Právě to, jakým způsobem kameny vznikaly a jakým vlivům byly vystaveny, přímo ovlivnilo to, jak konkrétní druhy fungují. Říká se o nich, že jsou vlastně takovým DNA planety Země.

Každý krystal je složen z různých minerálů a je tedy definován svou vnitřní strukturou – uspořádanou a pro každý krystal jedinečnou atomovou neboli krystalickou mřížkou. Krystalická struktura kamenů dokáže pohlcovat, uchovávat, soustřeďovat a vysílat energii, zejména v podobě elektromagnetického vlnění.

A že na vzhledu nezáleží, tady platí dvojnásob. Zajímavé totiž je, že kameny téhož druhu mohou vypadat naprosto odlišně. To, co je zařazuje k určitému druhu, totiž není jejich mineralogické složení, ale právě stejná krystalická mřížka.

 

Působení krystalů

[caption id="attachment_1495" align="alignright" width="200"] Ametyst má silné spirituální vibrace a neměl by chybět v místech, kde probíhá meditace. Věděli jste, že jeho energie přímo působí na imunitní systém?[/caption]

Využívání energie kamenů není výdobytkem dnešní doby. Už v době kamenné nosili lidé krystaly jako talismany. Králové a kněží svými okázalými šperky z kamenů teoreticky mohli pouze demonstrovat svoji marnivost a jistou dávku více či méně oprávněného narcismu. Avšak existují důkazy, že i oni už znali působení jejich energií. Dokonce je užívali i vnitřně, rozemleté ve formě prášku, což často nebyl zrovna ten nejlepší nápad.

Správně zvolený kámen vám může přinést psychickou pohodu, dodat sebejistotu či umění správně komunikovat. Může také odrážet černé myšlenky hodné kompletní krimi série nebo četná přání všeho zlého od závistivé známé. Stačí ho jen mít u sebe ve formě šperku, v kabelce nebo kapse. Kameny a krystaly mají nespornou dekorativní funkci, ale zároveň u nich oceňujeme také významnou schopnost proměnit energii prostoru, ve kterém jsou umístěné.

Pomocí krystalů můžete aktivovat vodu. Stačí je jen na zhruba 10 minut ponořit. Uvidíte, že změnu poznáte i na chuti vody, která bude jemná a velmi příjemná. Než budete kameny nořit do vody, ověřte si, že nejsou ve vodě rozpustné nebo k tomuto použití jinak nevhodné, jako například malachit, selenit nebo kalcit. Další možností je využití našich Tyčinek na očištění vody.

Ať už krystal budete používat jakkoliv, jeho sílu lze umocnit rituálem, kde jej zasvětíte a naprogramujete ke konkrétnímu účelu.

 

 Léčení pomocí kamenů

Jednotlivé kameny mají široké spektrum účinků a různou intenzitu působení. Léčí holistickou formou, to znamená, že působí současně ve fyzické, rozumové, citové i duchovní rovině. Jejich energie dokáže dostat do rovnováhy náš biomagnetický obal (auru), harmonizovat čakry a opravit narušené proudění energií v našem těle. Jednotlivé kameny jsou také propojeny s konkrétními orgány v těle (s tímto principem pracuje i ájurvéda nebo TCM).

Stlačením kamene vzniká elektrický proud a někdy i světlo – jedná se o tzv. piezoelektrický jev, který je nejen potvrzen vědou, ale tohoto účinku se využívá i při dnešní moderní chirurgii a fungování laseru. Šamani a léčitelé kameny přikládali na různé části těla, kde jimi současně kroužili. Tím soustřeďovali zvukové a světelné vibrace do nemocného místa v těle.

 

[caption id="attachment_1496" align="alignleft" width="200"] Koule vyzařují energii do všech stran a fungují jako okna do minulosti a přítomnosti. Růženín umístěný do pravého nejvzdálenějšího rohu od vstupních dveří navíc přivolává lásku.[/caption]

Jak si vybrat ten správný kámen?

Pokud občas trpíte lehkou rozhodovací paralýzou, máme pro vás dobré zprávy! Kameny si samozřejmě můžete vybrat podle jasných kritérií, jako je konkrétní zdravotní problém nebo vaše astrologické znamení. Ale můžete je také vybírat naprosto intuitivně dle jednoduchého „líbí nebo nelíbí“. No, a pokud si nejste jistí, co se vám vlastně líbí, tak zavřete oči a nechte se vést. Ten pravý krystal si vás zavolá a možná vám tak vyjeví potřeby, které jste ani nevěděli, že máte.

Pokud si vyberete krystal za konkrétním účelem, je důležité jej po vyčištění k tomuto účelu i naprogramovat. A jsme zase u těch rituálů! Vytvořte si záměr, vezměte kámen do ruky, soustřeďte se na něj a záměr nahlas vyslovte. Na nový kámen se můžete také nejprve naladit prostřednictvím meditace, při které ho budete držet v ruce a vnímat pocity, které vám přináší.

 

Čištění a nabíjení kamenů

Kameny a krystaly bychom měli pravidelně čistit a nabíjet, stejně tak, jako sebe. Samozřejmě to neznamená, že kámen, který jste zapomněli očistit a nabít, už vůbec nefunguje. Jen jeho energie a schopnosti už nemají ten nejvyšší potenciál. Někdo si každý měsíc rád stanovuje „krystalový den“, kdy svým kamenům věnuje potřebnou péči. Ideální je k tomu využít úplněk nebo nejbližší dny kolem něj.

Existují různé metody, jak pracovat s energiemi kamenů a z „krystalového dne“ se může stát velmi příjemná zábava plná rituálních činností, které nám zároveň dopomohou k uzemnění. Jak tedy čistit a nabíjet?

[caption id="attachment_1497" align="alignright" width="200"] Citrín má samočisticí schopnosti a nejen, že přivolává hojnost a celkové zdraví, ale pomáhá s problémy trávicího ústrojí.[/caption]

 

Kameny můžete očistit:

● omytím pod proudem čisté vody, ponořením do přírodního potůčku nebo solné lázně,
● pomocí vykuřování (Palo Santo, bílá šalvěj nebo jiné byliny a pryskyřice),
● zakopáním přes noc do země,
● zvukovými vibracemi (zvonkohra, tongue drum nebo třeba zpívající tibetská mísa),
● položením na drůzu křišťálu.

Kameny můžete nabít:
● na slunečním světle – pozor, ne všechny kameny jsou k tomuto vhodné,
● na měsíčním světle,
● na drůze křišťálu.

Tip: Pokud kámen zrovna nepoužíváte a chcete jeho energie ochránit, zabalte jej do sametu nebo hedvábí.

 

Někteří lidé říkají, že je čas na nový účes nebo boty. My říkáme, že je čas na nový kámen! Už máte vybraný ten svůj?

Zpět do obchodu