V TAJEMNÉ MOCI KOUŘE

Pálení bylin, pryskyřic a dřevin za konkrétním spirituálním, očistným, léčebným nebo psychologickým účelem - i tak by se dalo přeložit slovo „vykuřování“. Jak se vám občas omylem něco vykouří z hlavy, stejně tak omylem byly pravděpodobně objeveny pozitivní účinky kouře. Někdo prostě náhodou hodil do ohně dřevo s pryskyřicí a nestačil se divit. Nejen, že to krásně vonělo, ale při vdechování mu bylo výrazně lépe. Jak je to vlastně možné? Odhalte spolu s námi tajemnou moc kouře a přenesme tuto dávnou tradici i do našich moderních životů!

[caption id="attachment_1529" align="aligncenter" width="1024"] Palo Santo neboli Posvátné dřevo se svými silnými vibracemi hodí jako podpora při meditaci, zvyšuje kreativitu a čistí od negativních energií.[/caption]

 

Historie vykuřování

 

Vykuřování úzce souvisí s aromaterapií, nejen díky krásným vůním a jejich působení na naši psychiku, ale také svou historií. První známky toho, že lidé postupně objevovali různorodou moc jednotlivých bylin a dřevin, jsou staré tisíce let před naším letopočtem. Stejných závěrů ohledně jejich konkrétních účinků údajně dosáhli různé kultury nezávisle na sobě, čímž se jen potvrzuje pravdivost jejich bádání.

Vykuřování se používalo nejprve hlavně při pohřbech, léčení nebo magických a náboženských obřadech. Šamani, léčitelé a mágové se pomocí vykuřovadel napojovali do duchovních světů a dosahovali jiných stavů vědomí, posilovali svou intuici, spouštěli uzdravovací procesy, nebo hledali odpovědi na životní otázky.

 

Pozitivní přínosy kouře

 

[caption id="attachment_1539" align="alignright" width="200"] Nádherná duhová mušle je skvělou vykuřovací nádobou, která zároveň zastoupí element vody při vašich rituálech.[/caption]

Pálením rostlin se uvolňují jejich silice, které mají své specifické účinky. Pomocí dýmu některých bylin, dřev nebo pryskyřic nevyčistíte místnost jen od negativní energie, ale také od virů, bakterií nebo plísní, protože obsahují látky, které je snadno likvidují. Thujón obsažený v některých bylinách včetně šalvěje je ve větších dávkách mírně psychoaktivní, čemuž byly připisovány výše zmíněné stavy změněného vědomí u šamanských léčitelů.

 

S čím nám vykuřovadla mohou pomoci?

 

[caption id="attachment_1538" align="alignleft" width="200"] Keramický stojánek jsme vytvořili pro bezpečné pálení dřívek.[/caption]

Vykuřovadla můžeme použít k různým účelům od těch čistě praktických až po rituálně magické, jako jsou například:

očištění prostoru a jeho současné provonění,

● očištění kamenů,

● očištění sebe samých,

aromaterapie a uklidnění, uvolnění nebo naopak stimulace a povzbuzení,

● duchovní účely, meditace, rituály,

uzemnění,

● naladění na cvičení nebo jako podpora fantazie při tvoření a práci,

pomoc při dýchacích potížích.

 

Metody vykuřování a pomůcky

 

[caption id="attachment_1536" align="alignright" width="552"] Rituální sůl se hodí jako izolant pod vaše vykuřovadla a zároveň odhání zlo a odpuzuje negativní energie.[/caption]

Každý záměr má jiné nároky na konkrétní vykuřovadlo a s tím spojené vykuřovací pomůcky. Na čištění předmětů, sebe nebo prostorů je třeba vytvořit co největší množství kouře, aby opravdu pohltil vše, co chceme očistit. Naopak k aromaterapeutickým účelům nebo provonění místnosti stačí kouře spíš méně. Seřadili jsme vám několik metod vykuřování podle jejich náročnosti na přípravu a nutnosti dokoupení pomůcek:

● Vykuřovací svíčka
Není nic jednoduššího, než vykuřovací svíčka. Stačí ji zapálit a nechat postupně spalovat přidané bylinky. Můžete si vybrat tu nejvhodnější přesně dle vašeho záměru. Svíčka zároveň obsahuje i krystaly, které podpoří účinky vykuřování.

● Vonné tyčinky
Vonné tyčinky se vyrábějí z bylin, květin, dřev nebo kůry stromů, které se rozemelou na prášek a smíchají s esenciálními oleji a nějakým pojivem (často to bývá med). Podobně jako u svíčky nemusíte nic moc řešit kromě nehořlavé podložky, kam budou opadávat dohořelé části vonné tyčinky. Nebo ji jednoduše pod správným úhlem zapíchněte do květináče.

● Zapálení svazků bylin a dřívek
Tuhle metodu doporučujeme i pro začátečníky, protože je jednoduchá a není k ní potřeba hromada příslušenství. Stačí vám jen vybrané vykuřovadlo a vykuřovací nádoba. Může to být třeba měděná či kameninová miska, originální vykuřovací talířek, stojánek nebo Abalon mušle. Každopádně by se nádoba neměla vznítit spolu s vykuřovadlem!

● Zahřátí sušených bylin a pryskyřic
Schválně nepíšeme zapálení, protože tady se oheň vykuřovadel přímo nedotýká. Můžete si zvolit vykuřování:

- ve vykuřovací pícce, které je jemnější a celkově vhodnější do menších prostor. Pícka může být elektrická nebo na čajovou svíčku. Pokud chcete zahřívání bylinek ještě zpomalit, vložte mezi ně a kovovou síťku kousek alobalu. Při této metodě se vám bude hodit i kovový kartáček na čištění síťky.

- na samozápalném uhlíku, které je silné a má tu správnou obřadnou atmosféru. Drobnou nevýhodou je decentně pekelný zápach na konci vykuřování, kterému se s uhlíkem prostě nevyhnete. Tahle metoda je skvělá do větších prostor nebo ven. Ke každodennímu vykuřování touto metodou v malém bytě si můžete pořídit rohožku s nápisem „Welcome to hell“. Děláme si samozřejmě legraci, ale tato metoda je opravdu intenzivní a jen na občasné použití. Budete k ní potřebovat kovové kleště na manipulaci s uhlíkem, nehořlavou vykuřovací nádobu a písek nebo sůl jako izolant pod uhlík. Pro spalování některých druhů vzácných dřev a bylin se hodí i plátek mica (plátek přírodní slídy), který se položí na rozžhavený uhlík a vykuřování zpomalí.

 

I když třeba nemáte hyperaktivní kočku se sebevražednými myšlenkami, obří záclony vlající vlastním životem nebo dítko s nenechavými ručičkami a pyromanskými sklony, nikdy nenechávejte jakékoliv vykuřovadlo nebo svíčku bez dozoru! Tak a teď už je čas oddat se očistným účinkům kouře. Přejeme vám úspěšné a magické vykuřování!

 

 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=IqjTlTYIwIE&t=11s[/embed]

Zpět do obchodu