VĚNUJTE SVÝM ŠPERKŮM NÁLEŽITOU PÉČI

Šperky jsou jednou z nejosobnějších věcí a podtrhují naši individualitu. Měli bychom o ně správně pečovat, aby nám dlouho vydržely krásné a v případě drahých kovů nebo šperků s kameny i energeticky nabité. Často se nás ptáte jak na to, a proto jsme pro vás sepsali pár informací a rad ohledně typů šperků, které najdete v nabídce Yoga-day.

[caption id="attachment_1625" align="aligncenter" width="1024"] Prsteny ITAPEMA s krystaly a drůzami zaujmou na první pohled a poskytnou vám energetickou ochranu po celý den. Velikost prstenů je nastavitelná a každý kus je naprostý originál.[/caption]

 

Stříbrné šperky

[caption id="attachment_1630" align="alignright" width="200"] V naší nabídce najdete i jemné a minimalistické náhrdelníky s originálními motivy.[/caption]

U šperků ze stříbra většinou najdete označení „Ag 925/1000“, které vyjadřuje ryzost stříbra. V tomto případě se jedná o klenotnické stříbro neboli také sterlingové stříbro. Může být povrchově upravené rhodiem, které oddaluje černání šperku a umožní jeho nošení i některým lidem se slabší alergií na stříbro.

Z energetického hlediska stříbro symbolizuje měsíc a ženský princip. Probouzí citlivost, jemnost, prohlubuje emoce a schopnost napojení se do duchovního světa. Pomáhá při meditaci a chrání před nočními můrami a negativitou. Působí na hormonální nerovnováhu.

 

Oxidace stříbra

Určitě se vám už stalo, že stříbrný šperk zčernal nebo se nechtěně obohatil o různobarevné odlesky. Tento jev je zcela běžný a vzniká chemickou reakcí se vzduchem nebo potem. Nežádoucí změny na šperku jsou vlastně tenká zkorodovaná vrstva stříbra. Ve městech oxidace probíhá o něco silněji než mimo ně. Dobrá zpráva je, že zoxidované stříbro můžete poměrně snadno vyčistit. Udělejte to ale co nejdříve.

 

[caption id="attachment_1629" align="alignleft" width="242"] Šperky s minerály jsou skvělou možností, jak mít milovaný kámen stále při sobě.[/caption]

Metody čištění stříbrných šperků

bez kamenů:

● ultrazvuková čistička (dá se koupit nebo vám šperky touto metodou vyčistí v klenotnictví),
● speciální přípravky na čištění stříbra (seženete v drogerii nebo klenotnictví),
● lešticí hadřík (seženete v drogerii nebo klenotnictví),
● měkký kartáček nebo houbička + neabrazivní zubní pasta,
● odmočení v horké vodě se sodou, citronem, kypřicím práškem nebo octem apod.

s kameny:

● profesionální čištění v klenotnictví,
● měkký kartáček nebo houbička + neabrazivní zubní pasta (kameni se ale úplně vyhněte).

 

 

 

 

Postříbřené a pozlacené šperky

[caption id="attachment_1627" align="alignright" width="200"] A co vy? Máte raději stříbrnou nebo zlatou barvu?[/caption]

Na první pohled nepoznáte, že se nejedná o zlatý nebo stříbrný šperk. Základem je často mosaz (ITAPEMA šperky) nebo u pozlacení i stříbro (ORGANIC šperky). Samotná mosaz má teplou žlutou barvu a podléhá oxidaci stejně jako stříbro, tedy byste se při čištění teoreticky mohli řídit radami výše, ALE! Pokud je mosaz postříbřená nebo pozlacená, čištění nepřipadá v úvahu. Místo toho je třeba chránit vnější vrstvu šperku před narušením.

Vyhněte se tedy mechanickému poškození (poškrábání, ošoupání) a vlhkosti (voda, pot). Šperky vždy sundávejte na práci, cvičení, koupání i jiné máčení ve vodě. Pokud zapomenete, šperk co nejdříve osušte.

 

 

[caption id="attachment_1628" align="alignleft" width="249"] Jemné šňůrkové náramky s minerály a ekologickým balením nejlépe vyberete srdcem.[/caption]

Šperky s drahými kameny

Zde je třeba brát ohled jak na doplňkový kov, tak i na samotný kámen. Ať už se jedná o hladký minerál, krystal nebo drůzu, na jakékoliv hrubé mechanické nebo chemické čištění samotného kamene zapomeňte. Tady dostává prostor hlavně čištění energetické a nejlépe za sucha pomocí vykuřovadel. Šperky s kameny je vhodné taktéž nabíjet – nejlépe na měsíčním světle nebo drůze křišťálu (pozor na poškrábání).

 

 

Jak o šperky pečovat?

šperky, které zrovna nenosíte, nenechávejte ležet volně na vzduchu,
● uchovávejte je ve šperkovnici, ideálně v sametovém nebo bavlněném pytlíčku a ještě ideálněji každý kus zvlášť,
● šperky sundávejte na spaní, cvičení, plávání, mytí rukou nebo uklízení,
● parfém aplikujte mimo místa, kterých se šperky dotýkají,
● nikomu je nepůjčujte a kultivujte vaše společné energie.

 

 

O všechno milované je třeba se i s láskou starat. Platí to o mezilidských vztazích, svém těle, květinách či domácích zvířátkách nebo o materiálních věcech, jako jsou právě šperky. Nemusíte jich mít kvanta. Stačí pár pečlivě vybraných kousků, které s vámi ladí a budete je nosit s radostí a se správnou péčí i dlouhé roky.

 

Zpět do obchodu