BEZPEČNÁ VZPLANUTÍ

Zahořet láskou ke svíčkám není vůbec těžké. Útulná atmosféra s tanečním doprovodem zářivých plamínků dokáže pohladit nejednu duši a zajistit příjemné zklidnění a uzemnění. Svíčky jsou také důležitým zástupcem elementu ohně při různých rituálech a jednou z nedílných součástí romantických situací. Víte, jak se s nimi nespálit?

 

[caption id="attachment_1899" align="aligncenter" width="1024"] Vykuřovací svíčka obsahuje bílou šalvěj, cedr, santalové dřevo a černý turmalín. Ideální kombinace pro očištění prostor od negativní energie.[/caption]

 

[caption id="attachment_1911" align="alignright" width="170"] V Yoga-day vytváříme svíčky na míru konkrétnímu účelu. Pečlivě ladíme osobitý design, kombinujeme esenciální oleje a zdobení krystaly nebo bylinami.[/caption]

A najednou tu byla svíčka...

Svíčky byly v nějaké jednodušší podobě důležitými nositeli světla už ve starověku. První svíčky se vyráběly z živočišného tuku. K hovězímu nebo skopovému loji byl totiž snadný přístup a výrobu svíček si tak každý mohl zajistit vlastními silami. O těchto svíčkách byste však určitě neřekli, že voní. A také doba hoření nestála za nic. Podobně to bylo se svíčkami z velrybího tuku nebo rybího oleje. A pak přišel včelí vosk a další novodobé přírodní i syntetické materiály, ze kterých se svíčky vyrábějí doposud. Mezi ty nejznámější patří:

 

Parafín
Vezmeme to nejhorší hned na začátek. Parafínové svíčky najdete všude. Ale nenechte se zmýlit. Ačkoliv je parafín jeden z nejlevnějších a nejpodřadnějších materiálů (vzniká jako vedlejší produkt při zpracování ropy), najdete jej i ve známých a oblíbených svíčkách, jejichž cena naprosto neodpovídá jejich bídnému složení. Proč je parafín v týmu „bad boys“? Při pálení parafínových svíček se do vzduchu uvolňují toluenové a benzenové výpary, kterým je připisován například vznik astmatu, alergií a dalších zdravotních problémů.

[caption id="attachment_1931" align="alignleft" width="170"] Oheň je živel s transformační energií. Ochraňuje prostor a odhání temnotu. V různých textech je spojován s manipura (pupeční) i muladhara (kořenovou) čakrou.[/caption]

Stearin
Stearin je zdravější alternativou parafínu. Za velmi podobnou cenu získáte svíčku vyrobenou z rostlinných nebo živočišných tuků. Stearinová svíčka neobsahuje škodlivé látky a oproti parafínu je i biologicky rozložitelná. Častokrát je však stearin vyráběn z neeticky získávaného palmového oleje.

Včelí vosk
Svíčky ze včelího vosku patří mezi jedny z nejkvalitnějších a jejich nádherná přirozená vůně je přímo pověstná. Včelí vosk má pro nás dokonce blahodárné účinky a je součástí apiterapie. Nevýhodou těchto svíček je poměrně vysoká cena (avšak odpovídající kvalitě a dostupnosti suroviny) a u motané varianty těchto svíček pak kratší doba hoření. Vegani tyto svíčky příliš neocení.

Sójový vosk
V našem e-shopu najdete svíčky vyrobené ze sójového vosku. Tento vosk je čistě přírodní a neobsahuje žádné škodlivé látky. Je biologicky odbouratelný, déle hoří a díky nižší teplotě tání lépe a šetrněji uvolňuje přidané esenciální oleje. V Yoga-day používáme 100% sójový vosk Ecosoya vyrobený pouze z kvalitních a certifikovaných sójových bobů vypěstovaných v USA.

Pozornost je třeba věnovat i přidaným vůním a knotu. Umělé parfemace mohou do vzduchu uvolňovat mikročástice, které se dostanou do krevního oběhu a spouští další zdravotní problémy. Oproti tomu správně vybrané a 100% čisté esenciální oleje nejen nádherně provoní prostor, ale mají i aromaterapeutický účinek. Knot vybírejte nejlépe bavlněný bez olova nebo zinku. Číst složení se tedy nevyplatí jen u potravin a kosmetiky, ale chtějte ho znát i u svých svíček.

 


Jak se svíčkou zacházet?

[caption id="attachment_1908" align="alignright" width="371"] V naší nabídce najdete i svíčky lité v autorských keramických kalíšcích, které vám po dohoření svíčky zůstanou jako krásný a originální doplněk.[/caption]

Nebezpečí nečíhá jen v podobě škodlivých materiálů a umělých parfemací. Celkem zavařit (nebo spíš rovnou zapálit) si můžete díky špatné manipulaci se svíčkou. Mějme na paměti, že se stále jedná o otevřený oheň, který je rozhodně rychlejší než naše reflexy. A to nikoho nechceme podceňovat:). Jak tedy se svíčkami zacházet?

 

● Při prvním zapálení nechte svíčku hořet tak dlouho, až se vosk rovnoměrně roztaví až do okrajů nádoby. Může to trvat 30 minut až 2 hodiny. Pokud ji sfouknete dřív, může se kolem knotu vytvořit tunel, čímž se zkrátí doba hoření svíčky.

● Jsou věci, od kterých je lepší se neplést, ale délka knotu je „your business“. Tedy pokud stojíte o jasný plamen bez kouře. Knot vždy zastříhávejte na 3-5 mm. Pokud jste se na to poprvé vyprdli, nikdy není pozdě to napravit.

● Svíčku pokládejte na nehořlavou podložku a dopřejte jí dostatek osobního prostoru, aby svým nadšením nevznítila i něco jiného. Záclony, dekorace a jiné hořlavé předměty v jejím okolí se rádi a rychle chytnou.

Nevystavujte ji průvanu ani nenechavým tlapkám domácích mazlíčků nebo zvědavých potomků.

Svíčku nenechávejte bez dozoru. Důvěřujte, ale prověřujte.

● Po delší než doporučené době hoření může být nádoba se svíčkou rozpálená. Před jakoukoliv manipulací ji nechte v klidu vychladnout.

Svíčku nenechávejte úplně dohořet. Ideálně ji sfoukněte cca 1,5 cm před koncem. Zabráníte tak případnému prasknutí sklenice nebo zničení povrchu pod svíčkou.

Naskočte na vlnu zero waste a vdechněte nádobě po dohoření svíčky nový život. Odstraňte zbytky vosku a s radostí dále používejte.

 

 

Tak ať zahoří jen ta láska ke svíčkám, ne váš obývák!

 

 

Zpět do obchodu