BUĎTE SAMI SEBOU

Každý člověk je přesně takový, jaký má být a na Zemi má své místo. Stejně jako potkáváte lidi, kteří vás učí trpělivosti, novým dovednostem nebo třeba lásce, tak i vy vyplňujete chybějící dílek skládačky někoho jiného. Proto je velmi důležité být ryzí ve všem, co děláte, protože jedině tak k sobě přitáhnete ty správné lidi a jedině tak můžete být opravdu šťastní.

Osobní přirozenost je zcela zásadní i při hledání lásky. Pokud nebudete sami sebou, pravděpodobně si k sobě nepřitáhnete ani toho správného partnera.


Autenticita v ohrožení

Většina z nás žije a pracuje mezi spoustou lidí. Čteme časopisy, díváme se na seriály, sledujeme konkurenci a neustále jsme v obklopení nějaké reklamy. Stále nám někdo říká, co je správné, ideální, nejlepší. Jenže kdo tohle určuje? Máme různé povahové rysy, různě reagujeme na totožné věci. Dokonce ani barvy nevnímáme všichni stejně. To, jak vidíme svět, není obecnou pravdou, protože každý z nás ho vidí trochu jinak.

Pokud se budeme snažit, abychom byli, mluvili, vypadali nebo cokoliv tvořili jako někdo jiný, vlastně tak popíráme sami sebe. Je rozdíl v tom, nechat se inspirovat, nebo se neustále srovnávat a snažit se dosáhnout osobnosti někoho jiného v domnění, že je lepší než ta vaše vlastní. Tady narážíme na kontext s nízkým sebevědomím, které za tyhle tendence většinou může.

Nástrahy života

Ono se to lehce povídá, aby byl člověk sám sebou. Jenže se nám často do cesty staví různé překážky. Ale o tom život přece je a s každým problémem se dá něco dělat. Prvním krokem je identifikovat tvary a hranice té vaší osobní překážky, pak se v klidu rozmáchnout sekerou s ostřím poznání a třísky hodit do ohně, který hoří jen a jen pro vás.

Spotlight Effect

Velkou inspirací a největšími učiteli autentičnosti jsou děti. Reagují intuitivně, dělají věci s plným nasazením a radostí. Umí si užívat kouzlo přítomného okamžiku a je jim úplně jedno, co si o nich kdo pomyslí.


Pokud vykonáváte nějakou činnost, ve které si nejste sami sebou úplně jistí (většinou se jedná o nové situace nebo něco stresujícího), máte pocit, že je pozornost okolí zaměřena přímo na vás. Že vás lidé hodnotí, že vidí všechno, co děláte špatně. Že řeší vaše hůř padnoucí tričko nebo třeba odlišný způsob zaujímání jógových pozic. Jenže! Dobrou zprávou je, že většina lidí má naprosto stejný pocit jako vy a řeší hlavně sebe. Děje se to proto, že člověk sám sebe vidí v kontextu s okolím zkresleně a má tendenci přeceňovat to, jakou intenzitou ho vnímají ostatní.

Imposter Syndrome

Něco vytvoříte, chvilku se radujete a potom vás pohltí negativní myšlenky. Začnete pochybovat, jestli je to dost dobré, jestli si vůbec zasloužíte tu hojnost. Očekáváte, že vás někdo nařkne, že vlastně nic neumíte a váš úspěch je dílem náhody nebo štěstí. Cítíte se nekompetentní. Tenhle fenomén můžete znát i pod českým názvem „Syndrom podvodníka“ a potýká se s ním velké množství, paradoxně i velmi úspěšných, lidí. Až se vám to příště stane, vzpomeňte si, kolik jste do dané věci nebo činnosti vložili úsilí a času. Uvědomte si vlastní hodnotu a pomyslně spláchněte tyhle myšlenky do záchodu.

Touha po dokonalosti

Perfekcionismus se v určitých situacích může hodit, ale převážně generuje jen věčnou nespokojenost a pocit neúspěchu. Dělejte věci, jak nejlépe umíte a myslete na to, že nic není dokonalé. Co je průměrné z pohledu jednoho, jinému se zdá být naprosto perfektní.

Lpění na názoru ostatních

„To nemůžeš udělat, co si o tobě kdo pomyslí? No, jak by to vypadalo? Tohle si na sebe neber, to se přece nenosí. Pro tohle se nehodíš. To se nedělá…“ Asi jste nějakou z těchto velmi nepřínosných rad už slyšeli. To, co si o vás myslí druzí, je jen jejich. Vidí ve vás to, co je samotné trápí. Starání se o to, co si o vás kdo myslí, je zbytečná ztráta času, protože je to faktor, který nikdy nemůžete zcela ovlivnit a zavděčit se všem. To, co o vás někdo říká, nedefinuje, kým skutečně jste. Co byste si nyní vy sami odpověděli na otázku: „Kdo vlastně jsem?“. Pokud nebude vědět, možná nastal čas na to přijít.

Přehnaná přizpůsobivost

Umění přizpůsobit se situacím je určitě skvělou vlastností. Co když se ale přizpůsobujeme okolí natolik, že ztrácíme sami sebe? Popřemýšlejte nad tím, jestli neustupujete ze strachu z hádek nebo proto, že máte pocit, že vás pak ostatní nebudou mít rádi. Pokaždé, když uděláte něco, co vlastně nechcete, ukrajujete si z kusu respektu sami k sobě.

Obavy

Máte strach, že pokud se budete chovat autenticky, tak se vám dostane jen odmítnutí a kritiky z vašeho okolí? Pokud se obklopíte lidmi, kteří vám rozumí, podporují vás a stojí za vašimi rozhodnutími, není co řešit. A ti ostatní, ať si klidně jdou. Dotírat na vás může i strach z neúspěchu, selhání nebo učinění nějaké změny, ale jak se říká: „Kdo nic neriskujte, nic nemá.“. Občas je potřeba vykročit do neznáma a věřit v to, že to dobře dopadne. Protože ono to vlastně vždycky určitým způsobem dobře dopadne. 

Seberozvoj a sebepoznání

Být sám sebou úzce souvisí s tím být sám se sebou. Být sám se sebou spokojený, být sám se sebou rád. Společnost a její nastavení se postupně mění. Dřív bylo normální, že jste celý život strávili prací a prostor pro koníčky nebo přemýšlení o vás samých byl luxus, který jste si nemohli a ve finále asi ani nechtěli dovolit. Tohle je bohužel pro někoho norma i dnes. Jenže co se stane, když z nějakého důvodu přijdete o tu jedinou věc, která pohlcuje skoro všechen váš čas? Najednou budete sami se sebou, neboli člověkem, kterého jste ani nestihli poznat, bez životního cíle nebo náplně. Jak to změnit?

Provádění rituálů nám může pomoci najít smysl v životě, překonat složitou situaci, zbavit se obav a dodat si odvahu, připravit se na novou životní roli nebo ocenit vlastní tvůrčí potenciál.


Vnímejte své potřeby a naplňujte je.

Všímejte si, co vám dělá radost.

Najděte si koníčky, které vás baví.

Dělejte si plány (klidně i velké, Moodboard snese vše a nikdy nevíte, co se vážně může splnit:-).

Snažte se myslet pozitivně.

Neberte život moc vážně.

Obklopujte se podobně naladěnými lidmi.

Chovejte se k sobě i ostatním laskavě.

Pečujte o sebe.

Buďte odvážní. 

Dovolte si nemít strach chovat se přirozeně, oceňovat své dobré vlastnosti a pracovat na těch, se kterými nejste spokojení. Nespoléhejte se na to, že vás někdo jiný udělá šťastným. Štěstí je pocit, který najdete v sobě.

Zpět do obchodu