VE SVÉM VLASTNÍM RYTMU

Také se někdy cítíte tak trochu ztracení? Občas je těžké porozumět ostatním lidem nebo situacím v našem životě a jsou věci, které nejsou vždy jen v našich rukách. A co když někdy nerozumíme ani sami sobě a cítíme, že nefungujeme podle svých představ? Tohle je zrovna jedna z věcí, kterou můžeme ovlivnit naprosto zásadně pomocí poznání vlastních cirkadiánních rytmů. 

Jít proti svému cirkadiánnímu rytmu je jako kdybyste si potmě chtěli číst. Možná se vám to nakonec podaří, ale nebude to snadné a ani příjemné. Přitom by stačilo jen rozsvítit.


Cirkadiánní rytmus

Pojem cirkadiánní rytmus už jste pravděpodobně slyšeli. Jedná se o biologický rytmus těla, který trvá 20-28 hodin a z velké části jej ovlivňuje střídání světla a tmy. Jeho název pochází se složeniny latinského circa (asi tak, přibližně, zhruba) a diés (den). Cirkadiánní rytmus mají lidé, rostliny i živočichové a u každého konkrétního jedince se trochu liší. Každá z organických buněk má vnitřní hodiny, podle kterých v různých částech dne vypíná nebo zapíná tisíce genů. 

Jak to vlastně funguje?

Energie krystalů a pravidelné rituály pomohou ukotvit naše denní rytmy.


Nastavení lidského denního rytmu se za doby evoluce příliš nezměnilo. Zatímco dříve lidé žili podle něj, nyní ho naopak přizpůsobujeme okolnostem. Náš životní styl tento rytmus může narušovat a z této disharmonie vznikají nemoci. Správné fungování našeho rytmu ovlivňují všechny činnosti během celého dne, ale obzvlášť důležitá je doba před spaním (cca v čase 18-24 hodin).

Každý orgán v těle má své vlastní cirkadiánní hodiny, které mezi sebou komunikují prostřednictvím hlavních hodin SCN (suprachiasmatické jádro) umístěných v hypotalamu. Například lidem s diagnostikovanou Alzheimerovou nemocí SCN degeneruje a pacienti ztrácí přehled o čase a denních rytmech.

 

Tři hlavní biorytmy

Jídlo, odpočinek a pohyb - to jsou nejzákladnější lidské potřeby, které denně naplňujeme. Pro každou naši činnost existuje optimální doba. Pokud se do ní naučíme trefovat, přihrávkou zpátky dostaneme lepší fyzické zdraví, psychickou pohodu i větší výkonnost. Stačí jen přizpůsobit načasování způsobu života a provedení jednoduchých změn k obnově správného rytmu a fungování těla. 

Není pravda, že během odpočinku nic neděláte. Vaše tělo provádí během adekvátního spánku úplné regenerační zázraky, díky kterým budete zdravější i výkonnější.


● Spánek – spánkový rytmus se mění s věkem. Například novorozená miminka zpočátku nemají žádný, malé děti pak spí zhruba 9 hodin denně a dospělému člověku kolem 30 let často stačí jen 7 hodin spánku denně. Postupem času se spánkový rytmus oslabuje a dá nám více práce udržet jej v chodu.

Spánek také mohou ovlivňovat genetické mutace, ale ve většině případů jsou za nekvalitním spánkem špatné návyky. O spánku najdete samostatný článek na našem blogu pod názvem Magie za zavřenými víčky.

● Výživa – vnitřní hodiny trávení a činnosti jater nenastavuje mozek, ale příjem potravy. První ranní sousto určuje rytmus celého dne. Za takové sousto je považována i obyčejná káva, protože i ta řekne našemu žaludku, že má pracovat a trávit.

Pokud snídáte nepravidelně nebo si dopřáváte pozdní svačinky, trávení je narušeno a tato skutečnost negativně ovlivňuje i činnost dalších orgánů. Mohou vás trápit problémy jako reflux, nadváha nebo narušená motilita (hybnost) střev. A to jen kvůli špatnému načasování jídla.

● Aktivita – svaly tvoří skoro 50 % naší hmotnosti a jsou uzpůsobené pro celodenní aktivitu. Pravidelná aktivita posiluje cirkadiánní rytmus, zvyšuje kvalitu spánku, zlepšuje náladu a soustředění. Snažte se chodit co nejvíce pěšky, manuálně tvořte, fyzicky pracujte a přidejte nějaký sport.

 

Klíč k vlastnímu tělu

Znáte slovo "biohacking"? Dalo by se říci, že je to jeden ze způsobů seberozvoje, díky kterému pronikneme do fungování našeho těla i mysli a dosáhneme svých nejlepších výsledků.


Manuál k svému tělu bohužel nedostaneme a každý člověk má cirkadiánní rytmus stejně trochu jiný, tedy budete muset přijít na to, co je nejlepší přesně pro vás. Stačí se vydat na badatelskou výpravu za sebepoznáním a svůj rytmus jednoduše vysledovat. Ideální čas pro to je, když nás netlačí povinnosti a nemáme tendence svůj rytmus přizpůsobovat něčemu jinému. Pište si poznámky do zápisníku o tom, v kolik hodin jste šli spát a v kolik jste vstávali, kdy jste během dne jedli, kdy jste cítili nejvíce energie apod.

 

Pár tipů pro začátek

  • Vypozorujte svůj cirkadiánní rytmus.
  • Přizpůsobte mu svůj denní režim.
  • Snídejte vždy ve stejnou dobu, snídaní totiž skutečně začíná váš den.
  • Dodržujte alespoň 12hodinový půst pro dostatečnou regeneraci orgánů.
  • Choďte spát a vstávejte ve stejnou dobu i o víkendu.
  • Před spaním se nevystavujte modrému světlu (elektronika, osvětlení).
  • Pravidelně se hýbejte. I pozdní aktivita před spaním je lepší než žádná.
  • Náročná rozhodnutí dělejte ráno nebo dopoledne, kdy je mysl nejaktivnější.
  • Pokud se něco učíte, zkuste si poté na chvíli zdřímnout. Informace se lépe uloží do paměti. 

V rámci seberozvoje není důležité jen poznat vlastní mysl, ale také to, jak funguje vaše tělo. Naučte se toho využít ve svůj prospěch a naplnit tak svůj nejvyšší potenciál.

 

PANDA, Satchin. Cirkadiánní kód: využijte přirozený rytmus svého těla pro zdraví, výkon a zhubnutí. Přeložil Bianca BELLOVÁ. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2020. Fit & food. ISBN 978-80-7555-117-7.
Zpět do obchodu