KOUZLO BYLIN

Přišel čas, kdy se opět navracíme k moudrosti přírody. Co se dlouho jevilo jako přežitek, esoterismus, čarodějnictví nebo babské rady, zdá se nyní jako znovuobjevený poklad přírodní medicíny i prostředek k hlubšímu sebepoznání nebo meditaci. Řeč je samozřejmě o bylinkách! Pojďme se společně podívat na jejich historii a metody využití.

Vykuřovací svíčka s bylinami Byliny a rostliny jsou nedílnou součástí produktů Yoga-day. Najdete je například ve vykuřovadlech, ať už se jedná o svazky, směsi nebo vykuřovací svíčky.


Byliny napříč časem

Směs bylin pro vykuřování

Vykuřovací směs s palo santo , růží a sedmikráskou je ideální k provonění prostoru, zklidňujícím meditacím i přivolání lásky.


Používání léčivých bylin bylo přítomné ve všech kulturách, kdy způsob jejich použití nebo sběru závisel na různorodých tradicích a přesvědčeních.

V Mezopotámii bylo použití bylin založené na planetách a jejich dómech v kombinaci s konkrétními dny. Hierofanti stavějící pyramidy si představovali vesmír jako obřího makroskopického člověka složeného z dvanácti planet zvěrokruhu, které odpovídaly jednotlivým tělesným partiím a organům. K léčení pak použili bylinu, která byla dříve přirazená ke konkrétní planetě. Účinek bylin zvyšovala také správná konstelace planet.

Starověká Indie zase vycházela z klimatických období. Rozřazení osobní konstituce podle dóš váta, kapha a pitta známe dodnes. Claudius Galén (131 – 210 n. l.) přišel s teorií určování podle živlů (oheň, země, voda, vzduch) a rovnováhy tělesných tekutin (krev, černá žluč, žlutá žluč a hlen). Keltové dávali zase velkou váhu samotnému sběru bylinek. Činili tak ideálně při novoluní za rozbřesku, bosí, častokrát i nazí, a s rostlinou dlouze promlouvali.

Arabové dali nové rozměry alchymii, která se stala základnou pro moderní farmakologii a chemii. To vše díky propojení s bylinami. Víte, že slovo „alchymie“ pochází z arabského „Al-kemi“, což je výraz pro označení „černé země“ údolí řeky Nil? Mezi staré alchymistické bylinné praktiky patří i nauka spagyrie, která ukazuje cestu, jak co nejlépe zpracovat a maximalizovat sílu rostlin. Během přesného postupu rostlinu oddělíte, vyčistíte a znovu spojíte. Žádná část rostliny nepřijde nazmar.

 

Praktické použití bylin 

Byliny samozřejmě nejsou řešením pro všechny potíže světa, ale jejich pozitivní účinky jsou historicky ověřené a mají větší sílu, než si většina z nás pravděpodobně myslí. 

Bylinné vykuřovadlo s eukalyptem

Nádherné vykuřovadlo s eukalyptem a dračí krví pozitivně působí na dýchací problémy, má protizánětlivé i desinfekční působení a v prostoru odstraňuje negativní energii.


Psychické i fyzické zdraví

Základem bylinkářství je hluboké přesvědčení, že veškeré stvoření má společný původ v přírodě a dle antropologických studií se míra úspěšnosti léčení bylinami podstatně neliší od moderní medicíny. Pro tento účel se používají nejčastěji sušené byliny ve formě kapslí, čaje nebo koření, případně jako tinktura nebo sirup.

Krásná pokožka

Některé bylinné výtažky mají prokazatelně pozitivní účinky na zdraví a vzhled naší pokožky. Dají se použít v kosmetice k docílení krásné pokožky nebo čistě prakticky v lékařství, kde se postarají o podporu hojení povrchových zranění nebo pomohou s potlačením projevů onemocnění kůže. Můžeme je použít jako obklad, macerát, hydrolát nebo z nich vyrobit mast.

Aromaterapie

Přečtěte si náš samostatný článek o aromaterapii, který se zabývá jejími druhy a účinky. Z různých částí bylinek se dají extrahovat esenciální oleje nebo můžete bylinu usušit a dát ji do vázy, naplnit s ní gumičku do vlasů, polštář nebo ji vložit do skříně k provonění oblečení.

Očištění nebo meditace

Pro tento účel jsou ideální sušené byliny ve formě vykuřovadla. Pomocí kouře můžeme očistit prostor, sebe nebo kameny a krystaly, povzbudit mysl nebo ji naladit na meditaci. V našem speciálním článku o vykuřování se dočtete vše, co na začátek potřebujete vědět.

Ochrana domova

Bylinný esenciální olej máta

Máta je velice funkční a vytrvalá bylina, která skvěle chutná, působí proti únavě, nervozitě a trávicím problémům. Esenciální olej z máty peprné pomáhá při nevolnosti i nachlazení a má antibakteriální účinky.


Lidé od pradávna používali byliny k ochraně svých domovů před negativní energií i nezvanými hosty pomocí zavěšených věnců na domovních dveřích nebo třeba jako součást oltáře. Mezi nejsilnější a známé ochranné byliny patří šalvěj, kopřiva, oregano nebo rozmarýn.

Poznejte tu pravou

V dnešní době nemusíte být znalý botanik nebo bylinář. Cesta pro zkoumání bylin je už prošlápnutá pomocí knih, herbářů nebo aplikací v telefonu. Jak to ale dělali dřív? Často se jednalo o pokus-omyl, ale prý existovali lidé, které řídila jejich intuice a vrozená schopnost rozpoznávání bylin. O bylinách se jim zdály sny, vídávali je v meditacích, nebo je vybírali prostřednictvím vibrací, které cítili v těle.

I přes to, že máme spoustu pomocných nástrojů, kdo se sběrem bylin k léčivým účelům teprve začínáte, sbírejte nejprve základní a rozpoznatelné byliny nebo si nechte poradit od odborníků. Existuje spousta snadno zaměnitelných druhů, z nichž jsou některé jedovaté. A i aplikace se může splést.

A teď už vzhůru za dobrodružstvím do světa bylin!

Zdroje:
*GOLASOVSKÁ, Monika. Bylinková terapie: léčivé elixíry pro zdraví i krásu. Ilustroval Terezie VAVROŠOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2020. ISBN 978-80-271-2919-5.
*STORL, Wolf-Dieter. Bylinářské tradice moudrých žen a mužů, aneb, Hlubší pohled do světa bylin. Přeložila Markéta MOUDRÁ, přeložil Lubomír MOUDRÝ. Praha: Kořeny, 2015. ISBN isbn:978-80-906629-3-3.
Zpět do obchodu