POZNEJTE TAJEMSTVÍ BAREV

Barvy, kterými se obklopujeme, působí na naši psychiku jako podprahová reklama. Asi sami víte, že někdy si stačí vybrat špatně barevné oblečení nebo pobývat v místnosti dominující velmi neoblíbenou barvou, a vaše nálada je ta tam. Jak je možné, že mají barvy takovou moc? A co jsou vlastně zač?

Křišťálem světlo prochází, proto je průhledný (bezbarvý). Jeho energie je čistá, neutrální a velmi se hodící pro čištění a posílení energie jiných barev.


Definice barvy

Barva je vytvářená na sítnici našeho oka pomocí viditelného elektromagnetického záření, které se odráží od určitého povrchu, případně jím projde. Je to vlastně světelný efekt, jehož fungování bylo odhaleno už v roce 1666 Isaacem Newtonem, který tak položil základy fyzikálnímu oboru spektroskopii.

Vnímání barev

Fialová barva symbolizuje spiritualitu a vyrovnanost. Pozitivně ovlivňuje stav mysli a pomáhá s pocity vyčerpání. Fialová barva je dokonalá k naladění se na meditace.


Výsledný barevný odstín je založený na spektrálním složení přicházejícího světla, které se mění v závislosti na světelném toku, vlnové délce, frekvenci, intenzitě i barvě pozadí. Člověk barvy vnímá pomocí tří receptorů uvnitř oka, které jsou citlivé na červenou, zelenou a modrou barvu. Odtud budete znát zkratku RGB, pomocí které identifikujete konkrétní odstín například při tvorbě grafiky nebo tisku.

Každý člověk vnímá trochu jiným způsobem. Ať už je řeč o nějaké konkrétní situaci, pohledu na život, chuti nebo právě o vnímání barev. To, že se díváme na odstín růžové, je vlastně společenská dohoda o tom, že právě tahle barva je růžová. Její odstín každý vnímá trochu odlišně a odlišně na něj i působí. Možná i proto vyvstávají spory mezi týmem lososová a skupinou meruňková. Tyto odlišnosti se projevují i v kombinování barev a pohledu na to, co se k sobě hodí a co už ne.

Léčení pomocí barev

Barvy můžeme díky jejich působení na lidskou psychiku využívat i k léčebným účelům. Ostatně tuto praktiku provozovali už staré kultury a civilizace v Egyptě nebo Číně. Terapie barvami a světlem, někdy také nazývaná jako colorterapie nebo chromoterapie, patří mezi metody alternativní medicíny a může nám pomoci například se zklidněním, úlevou od bolesti, stimulací smyslů nebo zvýšením či vyrovnáním energie. Filozofie chromoterapie říká, že barvy dokážou ovlivnit náš psychický, duševní, spirituální i fyzický stav.

 

 

Černá barva pohlcuje veškeré světlo a lze ji vytvořit smícháním tří základních RGB barev. Symbolizuje znovuzrození a ochranu.


Jak funguje chromoterapie?

Vychází se z osmi základních barev, kterým jsou přiřazené konkrétní léčebné účinky a části těla. Na podobném principu je založená i nauka o čakrách. Pojďme se podívat na popis základních RGB barev:

Červená – je spojená se spodní částí těla (chodidla, nohy, kyčle). Dodává silnou energii, kterou rozproudí po celém těle. Pozitivně působí na dýchací a revmatické potíže, kůži a proti astmatu. Červená je také spojená s kořenovou čakrou Muladhára a fyzickým světem. Dodává vitální sílu a sebevědomí. Červená také může způsobit podrážení nebo zhoršit potíže s vysokým krevním tlakem nebo hyperaktivitou.

Zelená – neutrální barva spojená s nervovým systémem a přírodou, která působí silnou zklidňující a uzemňující energií. Symbolizuje plodnost a pozitivně působí na spánek a onemocnění srdce, snižuje krevní tlak a přispívá k duševní pohodě a vyrovnanosti. Zelená je také spojená se srdeční čakrou Anahata.

Modrá – má antiseptický a chladivý efekt, tiší bolest hlavy, zubů, zad a ramen, pozitivně působí na žilní problémy a potíže se štítnou žlázou. Navozuje pocity klidu a harmonie, systematičnosti a míru. Podporuje kreativitu a pomáhá s nadměrnou chutí k jídlu. Je spojená s čakrami Vishuddha (krční a komunikační čakra) a Ajna (čelní čakrou) v závislosti na jejím odstínu.

Výběr krystalů podle barev

Hnědá je silně uzemňující barva pozitivně působící na trávicí systém, navozuje pocit bezpečí, síly a spolehlivosti.


Kameny a krystaly si nemusíte vybírat jen podle jejich konkrétních účinků, intuice nebo znamení zvěrokruhu. Barva samotného krystalu je totiž jednou z věcí, která ovlivňuje jeho působení. Kameny a krystaly se liší primárně svou stavbou (krystalickou mřížkou), takže například achát je dle krystalické mřížky stále achátem, i když je bílý nebo modrý. Samotná barva tedy neovlivňuje jeho podstatu, ale podílí se na výsledném terapeutickém efektu. Taky se vám stalo, že vám byl doporučen nějaký kámen nebo se vám líbily jeho účinky, ale nechcete si ho pořídit, protože se vám prostě nelíbí? I to má svůj důvod.

 

To, jestli máte rádi nějakou barvu, se mění i s postupem času nebo náladou. Před pár lety byste červenou nemohli ani vidět, ale teď se jí nemůžete nabažit? Něco ve vašem životě se možná zásadně změnilo a vaše tělo po ní podvědomě volá. Vyslyšte ho a dejte si záležet na barvách ve vašem okolí!

Zpět do obchodu