MABON - SVÁTEK PODZIMNÍ ROVNODENNOSTI A HOJNOSTI

Změny jsou součástí našeho života a pokud je umíme přijímat a pohlížet na ně pozitivně, jsou velmi efektivním nástrojem pro náš seberozvoj a sebepoznání. Zatímco někdo nadcházející podzim vítá s otevřenou náručí, jiný se právě této změně brání a stýská si po létu. Proměnlivost ročních období je tu však z dobrého důvodu a stačí se jen naučit těchto změn využívat ve svůj prospěch. Jedním z nástrojů, jak toho dosáhnout, může být i proniknutí do oslav svátků Kola roku, které nás naladí na nadcházející období. Za pár dní je tu právě jeden z nich - svátek podzimní rovnodennosti a hojnosti - Mabon. 

Vykuřovací svíčka na ochranu prostoru

Vykuřovací svíčka je skvělou alternativou ke klasické vykuřovací nádobě s uhlíkem. Vše máte už připravené, stačí ji jen zapálit a užívat si blahodárné účinky kouře.


Mabon - svátek Kola roku

Svátky Kola roku zahrnují celkem 8 slavností a mají za úkol naučit člověka přizpůsobit se běhu času a vnímat proměny Země. Propojují spiritualitu s naším moderním světem a vrací nás zpátky ke kořenům, tradicím a rituálům. Jedním z těchto svátků je i Mabon, který připadá na 20. - 23. 9. a známe jej také jako podzimní rovnodennost nebo oslavy sklizně a hojnosti.

Pozitivní deník Můj krásný život

Podzim nás volá zpátky k sobě. Ke znovuobjevení svých pocitů a snů. Pravidelně si zapisujte svoje myšlenky do deníku a vracejte se k nim s odstupem pár dní pro jejich lepší pochopení a přijetí.


Čas rovnováhy

Toto období je ve středu mezi letním a zimní slunovratem, sluneční světlo a noc se vyrovnává. Každým dnem světla trochu ubývá a uvolňuje se cesta k pomyslnému přijetí temnoty, která nás zklidní a dopřeje čas se zaměřit sami na sebe. Právě tak, jak nastává harmonie v přírodě, Mabon nás vede k objevení stejné harmonie i v nás samotných.

Ametyst

Ametyst je mimořádně silný spirituální kámen, který vám vnese do života moudrost a schopnost pochopení hlubších souvislostí a je tedy velmi vhodný i pro rituál na Mabon.


Oslavy hojnosti a příprava na nové začátky

Děkujeme za vše, co nám příroda doposud nadělila, a ve smyslu našeho žití zase vyjadřujeme vděčnost za to, co jsme "zaseli" a co se nám povedlo. Dokončete svoje projekty, nechte rozplynout vše nefunkční a udělejte místo pro nové začátky. Zasaďte semínka nových nápadů, které přes zimu počkají, až na jaře budou moci vyklíčit.

Čarodějnický vykuřovací kotlík

K vykuřování můžete použít například obyčejnou kameninovou misku, ale tento čarodějnický kotlík s praktickým úchytem dodá vašim rituálům ten správný magický nádech.


Symboly Mabonu

Mezi nejtypičtější symboly Mabonu a úrody patří určitě roh hojnosti, který je zajímavý svou vyvážeností mužského a ženského principu. Roh je zároveň mužský (falický) i ženský (dutý a plný vnímavé energie). Dalším ztělesněním darů přírody je v tomto období jablko, které ne náhodou figuruje v mnoha posvátných textech. Je chápané jako zdroj života, celistvost a tajemství.

Magický hrneček pro čarodějku

Podpořte nádhernou atmosféru s podzimními plody, květinami a kořeněným nápojem v Magickém hrnečku.


Aktivity na svátek Mabon

Listí se pomalu začíná barvit do typických podzimních barev a procházky v přírodě nikdy nebyly krásnější. Užívejte si jich dostatek a vnímejte vzájemné propojení. Zároveň je ideální čas pro pečení jablečného koláče, přípravu oblíbených nápojů s kořením, sběr a sušení šípků nebo vysazení stromů a keřů. Podzim je také ideální k tomu zbavit svůj domov nepotřebných věcí a připravit jej na chvíle pohody a odpočinku. Očista domova je přímo spojená s očistou psychiky. Pokud máte pocit, že se nedokážete zbavit starých a nechtěných myšlenek, ukliďte si nejdříve svůj osobní prostor.

Stojánek na kouli

Kameny ve tvaru koule jsou harmonické, dokonalé a energii vyzařují rovnoměrně a jemně. Dodejte jim pomocí stojánku potřebnou stabilitu a podporu, ať se už nemusíte bát, že se vám někam zakutálí.


Tip na rituál

Vyjádřete poděkování za uplynulé období plné slunce a hojnosti všech darů přírody. Připravte si:

Vykuřovací nádobu
Písek
Uhlík
Květy nebo bylinky (my přidali růži)
Podzimní koření (např. skořici a badyán)
Kameny nebo krystaly (v našem případě ametyst a turmalín)

Vyhraďte si čas jen pro sebe a v klidu si připravte vše potřebné. Najděte si vhodné místo ideálně venku pro větší spojení se zemí a začněte rozmísťovat vhodné předměty. Rozestavte krystaly a další zvolené předměty (můžou to být symboly podzimu nebo věci, které připomínají zážitky uplynulého období) a do vykuřovací nádoby nasypte písek, na něj položte zapálený uhlík a nahoru nasypte zvolené byliny a koření. Poté se pohodlně posaďte a užívejte si nádhernou a očistnou vůni. Přemýšlejte nad uplynulým obdobím, jaké okamžiky pro vás byly zásadní, co se vám povedlo a nebo naopak, na čem je třeba zapracovat. Poděkujte a otevřete se nové části roku, která bude pomalejší a jako stvořená pro chvíle seberozvoje a poznání vlastních myšlenek.

Pokud si ještě s vykuřováním nejste úplně jistí, podívejte se na náš článek, kde najdete podrobné informace, tipy i metody vykuřování.


Mějte vždy na paměti, že vše, co se vám v životě děje, má své opodstatnění. Pracujte na svém umění přizpůsobivosti a přijímejte věci takové, jaké jsou. Vítejte temnější část roku s otevřenou náručí a uvědoměním, že tma nastává proto, abychom mohli znovu vidět a užít si světlo. Nehledě na to, že večery u horkého nápoje, jógy, knihy nebo klidně i oblíbeného seriálu mají něco do sebe!

 

Zpět do obchodu