IMBOLC – SVÁTEK NADĚJE A ČISTOTY

Ačkoliv je únor oficiálně zimním měsícem, spousta z nás už nedočkavě vyhlíží jaro, nové začátky a světlejší dny. A právě naději na pokračování života ztělesňuje pohanský svátek Imbolc, který u nás můžeme znát pod názvem „Hromnice“. Oslavte jej spolu s námi 1. února po západu slunce a pak celý den 2. února.

Bílá svíčka nemusí být jen ta klasická a úplně minimalistická. V Yoga-day pro vás tvoříme i exkluzivní svíčky s originálními designy. 


Imbolc – svátek kola roku

Pohanský svátek, který se nachází v polovině mezi zimním slunovratem (Yule) a jarní rovnodenností (Ostara). Slovo „imbolc“ znamená "in the belly of the Mother" (v břiše matky) – semena jara začínají klíčit uvnitř Matky Země. V tomto období se rodí velké množství stádových mláďat, pro které jejich matky tvoří mléko. Právě to je potom vnímáno jako symbol naděje na příchod jara.

Křišťál se díky svým vlastnostem dokonale hodí pro zesílení účinků jakéhokoliv rituálu. Svou bílou barvou zároveň symbolizuje čistotu spojenou se svátkem Imbolc.


Bohyně Brigit

Imbolc je zasvěcen bohyni Brigit, která vychází z ohně a svou holí rozbíjí tvrdou zem, aby probudila rostliny a úrodu. Bývá zobrazována v bílých šatech, které symbolizují panenskou nevinnost. Od jejího jména je odvozen anglický termín „bride“ – nevěsta. Brigid je bohyní inspirace, kreativity a učení, ale také plodnosti. Je léčitelkou a zastánkyní opuštěných a také patronkou mlékáren, novorozených miminek, porodních asistentek a také chovu ovcí.

Při vykuřovaní je třeba dbát hlavně na bezpečnost, kterou spolehlivě zajistí vykuřovací nádoba neboli kadidelnice.


Aktivity na svátek Imbolc

Keltové vyráběli panenky ze slámy ztělesňující bohyni Brigid, zapalovali malé ohně před svými domovy nebo zpívali a hráli na hudební nástroje, aby zahnali zimu. V tomto období je čas na otužování, očistné rituály, třídění věcí, klíčení semínek, půst a úklid domova. Rituály tohoto svátku jsou například zapalování bílých svíček nebo výroba Brigitina kříže ze slámy nebo trávy, který se zavěšoval na dveře pro ochranu domova. V tento den si také můžete obléknout bílé oblečení nebo jít krmit labutě. Pokud máte vytvořený oltář, v tomto období na něj můžete umístit symboly bohyně Brigid, jako výše zmíněnou slaměnou panenku, bíle květiny nebo svíčky, či misku s mlékem.

Pro provádění rituálů nutně nepotřebujete mít velký statický oltář. Stačí pár vybraných věcí. Doporučujeme pořídit i vhodnou krabičku a cestovní oltář je na světě!

 


Tip na rituál

Otevřete se novým snům a možnostem, které k nám přichází spolu s navracejícím se světlem. Budete potřebovat:

Křišťál a nádobu na vykuřování postavte do středu a kolem rozmístěte svíčky. Zapalte vykuřovadlo a nechce jej, aby kouřem volně očišťovalo prostor vašeho rituálu. Poté zapalte první svíčku s myšlenkou na to, že zima brzy skončí a čekají nás nové začátky. Tuto myšlenku můžete vyjádřit i slovně. U zapálení druhé svíčky si představujte, že vám světlo ohně dodává novou energii. S třetí svíčkou přivolávejte inspiraci a nové nápady. U čtvrté vnímejte, jak se vše propojuje, dává smysl a přináší vám hluboký klid. Pár minut meditujte při svitu svíček a nechte rituál působit. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

 

Vyberte si u nás z různých druhů vykuřovadel přesně podle vašich preferencí. Máte raději směsi bylin, pryskyřice, dřívka nebo třeba bylinné svazky?


 

Říká se, že naděje umírá poslední. Pokud v životě řešíte jakoukoliv třeba i nepříjemnou situaci, věřte, že její negativní aspekty brzy pominou a brzy se objeví světlo. A to se stejnou jistotou, jako že zítra ráno vyjde slunce. 

Zpět do obchodu