OSTARA - SVÁTEK RADOSTI A ZNOVUZROZENÍ

Jarní vzduch nám pozvolna naplňuje plíce radostným očekáváním světlejších a teplejších zítřků a my už se nemůžeme dočkat jara! V nejbližších dnech nás čeká jarní rovnodennost připadající na 20. března a s ní spojený pohanský svátek jménem Ostara.

Vneste hravou radost do vašeho domova díky kreativním dekoracím, které najdete i u nás v Yoga-day.


Ostara – svátek Kola roku

Svátky Kola roku zahrnují celkem 8 slavností a mají za úkol naučit člověka přizpůsobit se běhu času a vnímat proměny Země. Propojují spiritualitu s naším moderním světem a vrací nás zpátky ke kořenům, tradicím a rituálům. Jedním z těchto svátků je i jarní Ostara připadající na 20. – 23. 3. a s ní spojená jarní rovnodennost, která do našich životů pomalu vrací světlo a život.

Zelená je jednou z barev, která ztělesňuje účel oslav v období Ostary.

 


Nový život

Světlo pomalu začíná vítězit nad tmou a paprsky slunce nás nabíjí úžasnou energií. Země se probouzí ze zimního spánku a kolem nás se rodí nový život. Právě ten symbolizují nám známá velikonoční vajíčka, která se malovala červenou barvou znázorňující život a posvátnými symboly.

Nádherná svíčka z limitované kolekce s vůní palmarosy a limetky zasypaná květy a aventurínem vnese do vašeho domova harmonizující energii a ochranu před elektrosmogem, smutkem i únavou.


Použijte skořápky vajíček, do kterých můžete dát květy nebo krystaly a nádherná minimalistická dekorace je na světě.


Čas plný energie a plnění snů

V tuto dobu nás zaplavují endorfiny a máme dostatek síly k novým začátkům a celkové změně všeho, co nám v životě už neslouží. Právě nad tím jsme měli čas přemýšlet v zimním období a teď nastává prostor pro realizaci našich snů a přání. Začíná období ohně, odvahy a vášně.

Na tohle květinové koště jsme opravdu pyšní! Nese silné poselství Ostary - květiny jako nový život, a koště - jako symbol zbavení se všeho nepotřebného. Zároveň je to originální alternativa ke klasickým věncům na dveře. 


V rytmu oslav a zářivých barev

Možná se vám bude chtít tančit, užívat života, zpívat a vychutnávat si paprsky slunce. Přesně tak i přirozeně probíhali tehdejší oslavy jara. Uspořádejte si vlastní oslavu v kruhu přátel, oblečte se do červených a zelených barev, zapalte oheň a vychutnejte si dobré červené víno.

Je čas pozvat přátele a užít si hojnost ve společném kruhu. Možná bude prostor i pro vyložení karet, kdo ví? 


Ženská sexualita a plodnost

Svátek Ostara úzce souvisí s oslavami ženské plodnosti, jejímž ztělesněním je i bohyně Vesna, která je znázorňována s červenými tvářemi, plnými tvary a záplavou květin místo šatů. Vesna přináší lásku a také první jarní bouřku. Legendy praví, že když Perun uviděl krásu Vesniných očí, chtěl ji obejmout, a tak upustil své kopí, které způsobilo první jarní blesk. Pečujte o sebe a vyjádřete vděčnost svému tělu plnému života.

Dopřejte si jarní sebepéči se vším všudy. Udělejte si dobré jídlo a pití, jako třeba květinovou vodu, a zařaďte činnosti, které vás nabijí novou energií.


Rituál kouře

To, že kouř má očišťující účinky, už víme. Ale jeho moc je během Ostary ještě silnější. Už v dávných dobách naši předci v tento čas zapalovali rituální ohně, které měly chránit před živelnými pohromami. Tento rituál, který vám přinášíme pro inspiraci, navíc využívá i ženskou energii a podporu právě vzkvétajícího nového života. Doporučuje jej ideálně provést v kruhu vám blízkých žen. Zde je postup:

rozestavte kameny na mřížku (doporučujeme růženín, kalcit apod.)
(kruh chrání a symbolizuje ženskou energii, podporuje a ochraňuje účastnice rituálu)
přidejte další prvky, jako jsou svíčky a květiny,
(svíčky symbolizují světlo, které se vrací zpět do našich dnů)
doprostřed mřížky dejte misku s pískem nebo kadidelnici a do ní položte uhlík,
na uhlík nasypte jarní právě sesbírané byliny (sedmikráska, kopřiva apod.)
přidejte dřívko Palo Santo,
stanovte si společný záměr a vychutnávejte energii a účinky kouře.

Mřížky a podložky jsou skvělým designovým doplňkem vašeho oltáře a zároveň také praktickým pomocníkem ve světě rituálů.


 

Ostara – další tipy na aktivity

 Může to být:

procházka lesem a čerpání živoucí energie,
vyhřívání se na sluníčku,
jarní úklid,
pečení chleba,
sázení semínek a plánování zahrady,
zařazení ranních ledových sprch,
zapalování ohňů jako ochrana před živelnými pohromami,
úprava oltáře a přidání symbolu plodnosti,
pletení pomlázky (bývá spojována s bouřkou, ženskou plodností i životem v mladých proutkách).

Asi nejlepší tip na aktivitu, který vám můžeme dát, je ten, abyste se řídili svojí intuicí a dělali to, co zrovna cítíte, že potřebujete.


 

Užívejte si jarní sluneční paprsky a směřujte svou energii do činností, které vám přinesou radost.

Zpět do obchodu