NAUČTE SE RELAXOVAT POMOCÍ SMYSLŮ

Existuje mnoho metod relaxace a my se teď zaměříme na to, jak k ní konkrétně využít svoje základní smysly - sluch, hmat, čich, zrak i chuť, a vychutnat si kouzlo přítomného okamžiku. Podívejte se na naše tipy a videa z krásného prostředí botanické zahrady.

Co jsou to vlastně smysly?

Smysl je schopnost vnímat a přijímat určitý druh informací z okolí pomocí k tomu určeného smyslového orgánu. Intenzita této schopnosti se mezi jednotlivými organismy liší, protože se biologicky přizpůsobila potřebám jeho života. Například ptáci dobře vidí, což jim pomáhá snadno zahlédnout kořist i z velké výšky nebo plazi dokážou vidět ultrafialové záření nejen kvůli lovu, ale také k zajištění pro ně životně důležitého tepla.

Člověk má smysly průměrné, protože je k životu využívá více méně stejným dílem. I tak se ale schopnost vnímání určitým smyslem liší člověk od člověka. Zvláštností je, že pokud potlačíte jeden z nich, jiný zesílí, aby toto omezení vyrovnal.

Pohlaďte svůj sluch hudbou i tichem

Zvukové vibrace vnímáme prostřednictvím ucha, které je vede k dalšímu zpracování do našeho mozku. Sluch člověka není z evolučního hlediska nic moc a této skutečnosti nenahrává ani to, že se na naše uši nachází na straně hlavy a nemáme schopnost je nijak výrazně natáčet. To nám trochu znepříjemňuje orientaci v prostoru, kdy některé zvuky těžko lokalizujeme.

O tom, co všechno nám mohou přinést zvukové vibrace, jsme napsali samostatný článek, který vám přiblíží, jaký efekt má na lidské zdraví i duševní pohodu zvukoterapie. Dopřejte si i vy zvuky tradičních hudebních nástrojů, které zharmonizují vaše tělo i mysl a podpoří regenerační procesy v těle.

 

Někdy je těch okolních vjemů už ale příliš a další metodou jak využít sluch je dopřát si ticho a odpočinek. Každodenní 5minutová meditace v tichu s vámi dokáže divy. Zkuste i někdy jen tak poslouchat svůj dech.

Nechte se inspirovat naším Reels:

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Všímejte si krásných věcí kolem sebe

Pomocí našich očí vnímáme světlo, barvy i tvary a prostřednictvím zraku se také orientujeme v prostoru. To, jaké prostředí si kolem sebe vytváříme a k čemu denně směřuje náš pohled, má významný vliv na naši náladu. Udržujte svůj prostor čistý a příjemný třeba pomocí oblíbených krystalů.

Dbejte také na výběr správných barev samozřejmě s přihlédnutím na vaše osobní preference. Pro dobrou náladu je jasnou volbou uklidňující zelená, které nyní najdete více než dostatek v přírodě. Přečtěte si u nás, jaký vliv mají barvy na vaši psychiku.

O svoje oči pečujte. Používejte přírodní kosmetiku bez škodlivých složek, chraňte je před UV zářením, dopřejte jim dostatek odpočinku a vyhýbejte se prašnému prostředí. Zkusit můžete i jógovou očistnou techniku zvanou trátak. Pomocí zraku můžete odpočívat i při čtení nebo malování.

Nechte se inspirovat naším Reels:

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Dotýkejte se s láskou

Hmat je schopnost, jak cítit pomocí receptorů v kůži určité vjemy z okolí. Může to být teplota, vibrace, struktura povrchu, příjemné pocity, nebo naopak bolest. Nejcitlivějšími místy na těle jsou konečky prstů, jazyk nebo pohlavní orgány.

Lidé obecně vyhledávají fyzický kontakt a doteky, které v mozku vyplavují vlnu endorfinů. Toho se využívá v různých metodách, jako jsou masáže nebo terapie (například kraniosakrální terapie nebo zoo terapie).

Můžete být však terapeutem i sami sobě. Stačí se jen vědomě zaměřit na to, čeho se dotýkáte. Nasypte si do rukou kameny a vnímejte jejich strukturu, hlaďte listy nebo si nechte protékat vodu mezi prsty a užívejte si přítomný okamžik. S láskou a něhou se dotýkejte vašich blízkých, protože takové pohlazení nebo objetí má neuvěřitelnou sílu.

Nechte se inspirovat naším Reels:

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Spojte krásné vůně s příjemnými prožitky

Čich je jeden z vývojově nejstarších smyslů a pomáhá nám vnímat chemické látky rozptýlené ve vzduchu. Tuto skutečnost potom vnímáme jako vůni a právě to je i základem pro aromaterapii. Čich úzce souvisí s našimi emocemi i pamětí a taktéž nás dokáže efektivně varovat před něčím, co je pro nás potenciálně nebezpečné, ať už mluvíme o nepříjemném zápachu jedovatých látek, zkaženém jídle nebo nevhodném partnerovi.

Využívejte potenciál aromaterapie a spojte si příjemné chvíle s konkrétní vůní. Nezapomeňte, že skutečné aromaterapeutické působení mají jen vůně přírodního charakteru pocházející z botanických zdrojů, takže ať už budete vybírat parfém, krystalovou mlhu, vonnou tyčinku či vykuřovadlo, ověřte si jejich kvalitu a složení.

Nechte se inspirovat naším Reels:

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Jezte a pijte s opravdovou chutí

Chuť je smysl, který nám prostřednictvím jazyka, ústní dutiny a hltanu umožňuje vnímat chemikálie rozpuštěné ve vodě a slinách. Celkový dojem z výsledné chuti ovlivňuje i teplota, konzistence, složení, ale i vůně toho co jíme nebo pijeme.

Častokrát jíme ve spěchu a už možná ani nevnímáme chuť pravidelně konzumovaných potravin. Někdo ani nechce pít vodu, protože údajně „nemá chuť“. Každý člověk chuť vnímá trochu jinak a ovlivňuje jí i to, jak moc běžně solí a koření.

Připravte si oblíbený čaj nebo jídlo, udělejte si na něj dostatek času a skutečně vědomě vychutnávejte každé sousto. Tímto způsobem vám jídlo a pití přinese více radosti i užitku.

Nechte se inspirovat naším Reels:

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Věřte svojí intuici

Intuice tzv. šestý smysl je podvědomé vyhodnocování různých situací, souvislostí i vjemů. Občas se vám určitě stane, že máte prostě pocit, že byste měli, nebo naopak neměli něco udělat. Šestý smysl můžete uplatnit i při vytváření nových přátel nebo hledání partnera. Někdy je jeho výsledek zdánlivě iracionální, ale nemějte strach se jím řídit.

Přemýšleli jste někdy nad slovem smyslnost, které má „smysl“ přímo ve svém základu? Používáme jej nejčastěji v kontextu s erotikou a právě milování a mazlení je naší úplně nejpřirozenější formou, jak si vychutnat uvolnění pomocí smyslů. Zaměřte se na vnímání každého dotyku, polibku i vůně partnera a zesilte tak společný prožitek. Zbytek už necháme na vaší fantazii… 

Zpět do obchodu