CO JE PSÁNO VE HVĚZDÁCH?

Lidé se velmi rádi s něčím ztotožňují a umně napsaný, neutrální horoskop padne do noty skoro každému. Alespoň částečně. Čtení horoskopů v časopisech by se ale dalo přirovnat spíš k zábavě než ke skutečné touze po sebepoznání. Právě tyto bulvární horoskopy trochu kazí jméno astrologii jako takové a možná právě díky nim jste i vy na čtení ve hvězdách zanevřeli. Jak to s ním tedy skutečně je?

Tahle mapa vám sice s hvězdami neporadí, ale za to vám pomůže s rozmístěním krystalů a dodá vašemu oltáři řád a magické kouzlo.


Osobní horoskop

Kameny s aurou vypadají jako posypané hvězdným prachem. Ve skutečnosti se jedná o tenkou vrstvu titanu, která na kameni vytváří tyto dechberoucí efekty.


Osobní horoskop neboli radix si můžeme představit jako takovou informační brožuru se základními informacemi, kterou nám vytiskli a přibalili při našem narození. Je to zároveň základ většiny astrologických metod. Umí popsat klíčová témata našeho života nebo nám napovědět, kterým směrem se ubíráme. Avšak další budoucnost máme ve svých rukách prostřednictvím jednání v přítomném okamžiku.

Osobní horoskop se sestavuje na základě konstelací planet v době našeho narození. Mezi tři základní prvky patří:

Slunce
Ztělesňuje vaše ego a to, kdo v jádru opravdu jsme. Je zástupcem mužského principu. Sluneční znamení určuje datum narození a určitě to své velmi dobře znáte. Mění se jednou za měsíc.

Měsíc
Ovládá naše emoce a pocity a pravděpodobně nejvíce vystihuje to, kým se my sami cítíme být. Je zástupcem ženského principu. Mění se jednou za dva dny.

Ascendent
Vyjadřuje to, jak se na první pohled jevíme svému okolí. Mění se každé dvě hodiny. 

Výsledky jsou interpretovány pomocí dvanácti znamení zvěrokruhu, ke kterým vždy v určený čas náleží umístění konkrétní planety.

Aby bylo možné zjistit všechny potřebné informace, je nutné znát nejen datum narození, ale také místo a přesný čas. Ten zjistíte za menší poplatek v archivu porodnice, kde jste se narodili, nebo na matrice příslušného úřadu. Osobní horoskop si snadno vygenerujete i na různých webech, ale pokud toužíte po co nejpřesnějším a kvalitním výkladu, určitě se vyplatí obrátit na zkušeného astrologa.

Narození lidské duše se děje ve chvíli, kdy aktuální kvalita času rezonuje se zkušenostmi, které si přeje daná duše v naší realitě prožít." (Vít Kuntoš)

Zodiak

Středem sluneční soustavy je Slunce, kolem kterého planety obíhají. Z pohledu Země se ovšem zdá, že Slunce obíhá kolem ní. Tento zdánlivý pohyb Slunce kolem Země vytváří kruh, který se nazývá ekliptika. Právě na ekliptice se nachází 12 stejných dílů o délce po 30°, které známe jako astrologická znamení (zodiak). Výchozím bodem je jarní rovnodennost a znamení Berana.

Název zodiak (zvířetník, zvěrokruh) vychází z řecko-latinského slova zodiakus a jeho původ se váže k představě, že nebeská tělesa mají vlastní duši. Jeho původ je starý tisíce let před naším letopočtem. 

Ametyst je jedním z nejoblíbenějších kamenů vůbec. Je to kámen duchovna a z astrologického hlediska sedí například ke znamení Berana nebo Kozoroha.


Dělení zvěrokruhu

Starověcí astrologové rozpoznali, že na základě pohybu Slunce a hvězd se mění i energie naší planety. Vznikla tedy souvislost mezi průběhem roku a změnami v chování lidí. Na základě toho, které znamení bylo v danou dobu dominantní, mu přisoudili určité charakterové vlastnosti.

Znamení zvěrokruhu můžeme obecně dělit několika způsoby, ke kterým se přihlíží při sestavování osobního horoskopu, například z hlediska: 

Polarity

Všude kolem nás najdete duality, protipóly, energie jin a jang. Stejným způsobem se dá nahlédnout i na zodiak.

●  Aktivní mužská znamení (Beran, Blíženci, Lev, Váhy, Střelec a Vodnář)
– mají tendence vést a řídit, vytváří nové podněty.

Pasivní znamení ženská (Býk, Rak, Panna, Štír, Kozoroh, Ryby)
– mají schopnost podněty přijímat, zpracovávat a dále rozvíjet. 

Živlů

Rozdělení podle přírodních živlů udává směr temperamentu našeho znamení, ale samozřejmě neurčuje celou osobnost. Záleží také na zastoupení všech planet prostřednictvím jednotlivých živlů. Je možné, že vaše sluneční znamení bude spadat pod oheň, ale většina ostatních planet bude v živlu vzduchu, a tím pádem vaši povahu spíš ovlivní vzduch.

● Oheň (Beran, Lev, Střelec)
– cholerik, extrovertní a vášnivá povaha. Mají rádi pohyb, dobrodružství a spontánnost.

● Vzduch (Vodnář, Blíženci, Váhy)
– sangvinik, vtipná a přemýšlívá povaha. Jsou rádi ve společnosti.

● Země (Býk, Panna, Kozoroh)
– melancholik, zodpovědná a praktická povaha. Oceňují rituály a jsou cílevědomí.

● Voda (Rak, Štír, Ryby)
– flegmatik, emotivní a citlivá povaha. Mívají kreativní a umělecké nadání. 

Kvality

Správně zvolené kameny umí energeticky doplnit to, co vám momentálně chybí. Pro co největší efekt je často noste u sebe.


Astrologické kvality vypovídají o způsobu, jak jednotlivá znamení řeší životní situace a přijímají změny. Základní charakteristiky jsou vždy pro čtyři znamení stejná, avšak v každém z nich se projevují trochu odlišně.

● Základní (Beran, Váhy, Rak, Kozoroh) – ambice, vůle, energie

● Pevná (Lev, Býk, Štír, Vodnář) – zodpovědnost, vytrvalost, paličatost

● Pohyblivá (Panna, Ryby, Blíženci, Střelec) – křehkost, přemýšlivost, všestrannost

Výběr kamenů

Znamení jsou úzce spojena nejen s přírodními živly, ale také s drahými kameny, které zesilují a uzemňují energie. Pokud si vyberete kámen podle doporučení k danému znamení, budete mít jistotu, že s vámi daný kámen bude maximálně spolupracovat.

Kameny můžete samozřejmě vybírat podle intuice a toho, jaký se vám jednoduše líbí. Pokud vás přitahuje a máte potřebu se ho dotknout, je v harmonii s vaší momentální energií. Funguje to i obráceně. Preference se můžou měnit s časem a rozdílnou životní situací nebo psychickým rozpoložením. Tahle metoda je pro někoho ta nejjednodušší a nepřirozenější, ale pro někoho to může být složité a mnohem raději si nechá poradit.

A co vy? Kdy naposledy jste pozorovali hvězdy?

Zdroj: KUNTOŠ, Vít. Astrologie pro samouky: praktická učebnice výkladu horoskopu pro každého. Praha: Astrologický institut, 2014. ISBN 978-80-260-7098-6.
Zpět do obchodu