LAMMAS – SVÁTEK ŠTĚSTÍ A HOJNOSTI

Co pro vás znamená hojnost? Může to být skutečnost, že máte vše, co potřebujete, nebo také nekonečný pocit štěstí. Právě tyto dvě věci propojuje další svátek Kola roku Lammas, který můžete znát jako dožínky.

 

Lammas – svátek Kola roku

Svátky Kola roku zahrnují celkem 8 slavností a mají za úkol naučit člověka přizpůsobit se běhu času a vnímat proměny Země. Propojují spiritualitu s naším moderním světem a vrací nás zpátky ke kořenům, tradicím a rituálům.

 

Kdy se slaví Lammas a proč? 

Lammas neboli Lughnasadh se slaví na přelomu července a srpna, většinou 1. 8. Je to svátek v polovině mezi letním slunovratem a podzimní rovnodenností a i když nám léto ještě nekončí, oslava Lammasu je taková pozvolná předzvěst podzimu. Svátek se slaví v období sklizně kukuřice a pomocí rituálů přivoláváme hojnost pro příští sklizeň.

Bývalo to také období svatebních obřadů a smluvních ujednání a stále platí, že je nejvhodnější čas pro uspořádání svatby. Tento svátek spadá do archetypu Matky, jakožto nositelce nového života. Je to příležitost k hostinám a obřadům, jimiž slavíme plodnost a dary Země.

Vpusťte do života oheň a kreativitu

Cítíte, jak vás slunce nabíjí energií? Možná hlas ve vaší hlavě říká, že je vhodná doba na to, udělat nějaké životní změny, nebo se pustit do nových projektů. Poslechněte ho, buďte odvážní, kreativní a nebojte se jít vlastní cestou.

 

Užijte si záři padajících Perseid

Vychutnejte si teplé letní večery se zapáleným ohněm nebo svíčkou a pozorujte hvězdy. V období několika týdnů po Lammasu můžete na obloze pozorovat nádherný meteorický roj, kterému se také říká "slzy svatého Vavřince".

 

Upečte chleba jako symbol hojnosti

Lammas je vlastně vrcholem období žní a doslova naplňujeme rčení, že sklízíme, co jsme zaseli. Takovou demonstrací hojností a štěstí je pečení domácího chleba. Zkuste upéct víc kusů a podělejte se o ně s ostatními.

Mandala hojnosti – tip na rituál

Jednou z tradic svátku Lammas je i tvoření postav z obilí nebo kukuřičných slupek a jejich následné pálení v ohni. Zkuste využít obilí trochu jinak a proveďte si náš Yoga-day rituál na přivolání hojnosti a štěstí do vašeho života.

 

  1. Vytvořte mandalu (případně alespoň kruh) z obilí a do středu umístěte květ slunečnice jako symbol radosti, naděje a pozitivní energie.
  2. Můžete přidat i související kameny, jako je citrín pro hojnost a prosperitu, karneol pro odvahu a motivaci a růženín pro harmonii a lásku.
  3. Do středu mandaly také umístěte symbol ohně – vykuřovací směs do vykuřovací nádoby či pícky nebo vykuřovací svíčku. Hned při zapalování myslete na to, jak už ve svém životě máte to, co vám chybí. Představujte si, jaký je to krásný pocit a manifestujte si ho jako skutečnost. Tuto myšlenku se snažte udržet a případně rozvíjet během celého rituálu.
  4. Vzniklý dým rozežeňte hůlkou kolem sebe a do prostoru, následně otrhejte lístky slunečnice a vhoďte je k vykuřovací směsi nebo svíčce.
  5. Vyměňte střed slunečnice za krystal ve tvaru obelisku (ideálně citrín, ale důležitý je tvar) a opět dým rozežeňte hůlkou.
  6. Závěrem si připomeňte, že vše, co potřebujete, už vlastně máte (sami sebe) a rozhodněte se pro to být šťastní.
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Yoga Day (@yogaday.cz)

 

 

Víte, že pocit štěstí jen z velmi malé části ovlivňují vnější faktory? Většina je jen v naší hlavě. Tak až zase někdy budete mít pocit, že jste nešťastní, udělejte s tím něco. Pocit štěstí je volba... naše volba.

 

 

 

 

 

 

 

Zpět do obchodu