VSTUPTE DO SVĚTA JÓGY

Jógoví nadšenci, nové kurzy i jógoví lektoři rostou jako houby po dešti. Až by se občas mohlo zdát, že kdo necvičí jógu, jako by nežil, a že jóga je jen dalším novodobým trendem a jakousi pózou. Za tímhle slovem se ovšem skrývá daleko víc. A ať už jógu cvičíte, chcete cvičit nebo vás naprosto neoslovuje, nic to nemění na tom, že jóga je životní styl, který vám dokáže zásadně změnit život.

 

 

Co je to vlastně jóga?

 

Co si představíte pod pojmem „cvičení jógy“? Fyzické cvičení, zpívání manter a možná nějaké meditace? Víte, že jógu můžete cvičit i ve frontě v obchodě, kde se snažíte uklidnit plačící dítě, neupustit plato vajec a nesníst tu velkou čokoládu s oříšky, protože vám každou chvíli asi rupnou nervy? Jóga totiž není jen o fyzickém cvičení!

Samotná jógová praxe zahrnuje provádění pozic (ásany), dechové techniky (pranayamu), meditaci a očistné techniky (krije). Ale jóga jako taková je ještě mnohem víc. Je to životní styl a nastavení mysli. Jóga nás učí, jak zvládat nepohodlí, jak se naučit trpělivosti, jak lépe nahlížet na sebe i svět kolem nás a mnoho dalšího. Cílem je přenést to, co jsme se naučili při jógové praxi, i do běžného života. Cvičení ásan má pozitivní vliv nejen na naše fyzické zdraví, ale blahodárně působí i na naši mysl.

A právě naše mysl nám dává prostřednictvím těla vědět, že něco není v pořádku ve formě bolesti nebo jiného nepříjemného pocitu. Jógou můžeme tyto disbalance, blokace nebo stagnace energie upravit, a naopak tak prostřednictvím těla ukázat mysli, že je v pořádku úplně všechno.

 

Jak si vybrat styl jógy?

 

Jóga je jen jedna, ale její provedení jsou různá. Nemusíte se vydávat výlučně jedním směrem. Vždy je dobré zkusit si všechny styly, abyste poznali, který je zrovna pro vás ten pravý. Preference konkrétního stylu se může měnit i s věkem nebo klidně ročním obdobím. Na programech jógových studií často narazíte na všelijaké názvy lekcí. Jak se v nich orientovat? Podíváme se na ty nejčastější.

 

[caption id="attachment_1448" align="alignright" width="683"] Sety kamenů si můžete brát všude s sebou a pomohou vytvořit harmonické místo pro vaši praxi.[/caption]

Hatha Yoga – Nejstarší styl jógy, kde „ha“ v jejím názvu znázorňuje měsíc a „tha“ slunce. V tomto stylu hledáme sjednocení, harmonii a dostatečné pochopení jednotlivých pozic. Tempo je střední
a s hatha jógou ani na začátek neuděláte chybu.

Ashtanga Yoga – Woohoo! Až vám zase někdo řekne, že jóga je nuda a že se u toho snad ani nemůžete zpotit, nechte ho odcvičit celou první sérii Ashtangy! Skládá se z promyšleně sestavených, přesně řazených a neměnných pozic. Je dynamická a vyžaduje určitou sílu.

Jivamukti Yoga – Novější a lehce dynamičtější styl jógy založený na vyjádření soucítění se všemi bytostmi a přístupu bhakti, který symbolizuje oddanost vyšším energiím. Na těchto lekcích vás čeká i zpěv manter (chanting) za doprovodu hudby.

Jin Yoga – Velmi jemný styl jógy, kde se v ásanách setrvává až desítky minut. Je založena na propojení jednotlivých ásan s meridiány
a proudění energií. Pracuje s hlubšími strukturami tkání i mysli. Je skvělá k protáhnutí zkrácených
a ztuhlých svalů.

Power Yoga – Pod tímto pojmem si můžete představit téměř všechno. Cvičení bude dynamické a zaměřené na posílení těla. Většinou se během těchto lekcí využívají různě zkombinované prvky
z ostatních stylů jógy.

Restorative Yoga – Častokrát je zaměňovaná s jin jógou, ale tento styl je spíš něco mezi Jin a Iengar jógou (rozvinul ji taktéž B. K. S. Iyengar). Jak už její název napovídá, jedná se o styl zaměřený na ozdravení těla a mysli a nastolení rovnováhy.
V pozicích se setrvává delší dobu a používají se jógové pomůcky.

Vinyasa Yoga – Až někde uvidíte slovo „vinyasa“, důraz bude kladen na propojení pohybu a dechu. Jedná se o plynulé přechody mezi pozicemi, kde se žádný pohyb neděje bez nádechu nebo výdechu. Tzv. vinyasy jsou nedílnou součástí Ashtanga jógy a cvičíme je vždy v přechodech mezi jednotlivými pozicemi. Jedná se o tři pozice - chaturanga (jógový „klik“), urdhva mukha svanasana (pes hlavou nahoru) a adhó mukha svanasana (pes hlavou dolů).

Iengar Yoga - Pokud vám záleží na preciznosti a naprosto správném provedení jednotlivých pozic, tak tenhle styl bude pro vás. Ne, že by na správném provedení pozic jinde nezáleželo, ale v Iengar józe se na tom přímo bazíruje. V těchto lekcích se setkáte s hojným využíváním jógových pomůcek, které vám pomohou pozice správně provést.

Mysore – je to styl lekce a doménou Ashtanga Vinyasa jógy, kde cvičíte sami jednu ze sérií a učitel vás podle potřeby slovně nebo fyzicky opravuje. Tedy se nejedná o klasickou vedenou lekci.

Acroyoga - Jedná se o kombinaci jógových ásan a párové akrobacie. U této formy cvičení nerozvíjíte jen svou flexibilitu a sílu, ale učíte se s partnerem vzájemné komunikaci a důvěře. Ač by se to na první pohled nemuselo zdát, i tento styl je vhodný pro kohokoliv bez rozdílu věku, pohlaví, hmotnosti nebo míry osvalení:).

 

Jak si vybrat lektora jógy?

 

[caption id="attachment_1439" align="alignright" width="200"] Samostudium vám půjde jedna radost s našimi jógovými kartičkami. Najdete na nich obrázek pozice, její účinky, tip na protipozice a směr pohledu při pozici (drishti).[/caption]

Plná virtuální zeď fotek úžasných pozic z retreatu na Bali nebo desetitisíce sledujících nemusí hned znamenat, že jste narazili na dobrého lektora. Určitě to však znamená, že tento lektor je dobrý obchodník, což  nemusí být na škodu. Pokud ovšem obchoduje zrovna s tím, co vy konkrétně potřebujete.

Jak říkají známé citáty, vzdělaný člověk nemusí být automaticky moudrý a naopak. A právě vnitřní moudrost je tím něčím „navíc“, co by vám měl lektor předat. Nutnost potřebných znalostí vůbec nezpochybňujeme, avšak k různým informacím se dopátráte i sami.

Ten správný lektor vás navede, jak hledat hlouběji… v sobě. Proto je zcela nezbytné, aby vám sedl svojí osobností
a způsobem výuky. Vy a váš lektor byste si měli být vzájemnou motivací. Jemu by mělo záležet na tom, že se cítíte dobře a posouváte se. Tedy váš lektor nemusí být známý a nemusí mít nespočet certifikátů. Občas najdete skutečný poklad
i bez okázalé reklamy. A občas i s ní:).

 

 

Tu nohu za krk si prostě nedám

 

[caption id="attachment_1438" align="alignleft" width="200"] V józe dosáhnete nejlepších pokroků v momentě, kdy se o ně přestanete urputně snažit a budete je nejméně čekat. Zaznačte si ty svoje třeba do našeho jógového diáře.[/caption]

Jóga na rozdíl od jiných sportů není soutěží. Není vítězů ani poražených. Není o tom být nejlepší. Kdo je vlastně „nejlepší“? Někomu byla do vínku daná velká flexibilita
a zaujetí dechberoucích pozic zvládá skoro bez námahy. Jakmile ale přijde řada na pozici, ve které je potřeba síla a stabilita, může s ní mít problém.

Někdo zvládne dvouhodinové dynamické cvičení a ještě si při něm stihne vyřídit pracovní hovor. Kde je problém? Nevěnuje pozornost své praxi naplno, a tedy z ní nebude mí tak velký užitek. Mohli bychom pokračovat do nekonečna. Vaše praxe je jen vaše věc. Nikdo neví, co se děje uvnitř, a jóga je právě hlavně o tom!

 

 

 

Jak vydržet a vychutnat si to?

 

● Pokud s jógou začínáte, určitě nejprve zvolte praxi s lektorem. Ukáže vám, jak správně provádět jednotlivé pozice, aby vám byly přínosem. Poradí vám optimální míru cvičení, abyste se ze začátku hned

[caption id="attachment_1434" align="alignright" width="200"] Krystalové mlhy jemně provoní okolní prostor před samotným cvičením nebo meditací a osvěží i vaši jógamatku. Neobsahují olej, takže se nemusíte bát použít je přímo na textil.[/caption]

nezničili a zbytečně vás to neodradilo, a bude vám inspirací.

● Pro domácí praxi si zvolte co nejklidnější místo, kde se budete cítit dobře. Snažte se vždy cvičit tam.

● Jestliže to prostor vašeho domova dovolí, vytvořte si rovnou jógový koutek. Můžete si tam přidat oltář s krystaly, svíčkou nebo jinými nezbytnostmi nebo skříňku, kam uložíte jógové pomůcky, jako je podložka, lehká deka, meditační polštář, bločky, wheel, popruhy, ručník nebo třeba čističe na podložku.

● Udělejte si ze cvičení rituál. Někdo preferuje cvičení bez hudby, ale pokud vám dělá dobře, sestavte si svůj oblíbený playlist. Na začátek vašeho cvičení si můžete zapálit svíčku nebo vykuřovadlo, rozsvítit krystalovou lampu, zazpívat oblíbenou mantru nebo nahlas říct záměr, proč vlastně chcete cvičit.

● Bezprostředně před a po praxi nejezte. Uvidíte, že při pravidelném cvičení si budete zároveň podvědomě vybírat lehčí jídla, po kterých vám ásany půjdou samy.

● Pravidelnost dokáže zázraky a z nárazového cvičení dokáže udělat zvyk, na který se budete vyloženě těšit. Stanovte si cíl, kolikrát týdně chcete cvičit, a to dodržte. Nevadí, pokud zrovna nemáte čas na 90 min jógy. Stačí klidně méně, jen nevynechávejte. Pomáhá také cvičit vždy ve stejnou hodinu.

● Neodbývejte se levnou podložkou z nákupního řetězce. Ušetříte sice nějaké peníze, ale zkazí vám praxi. Není nic otravnějšího, než neustále podložku rovnat a připadat si jak Aladin na létajícím koberci. Zasloužíte si kvalitní jógamatku!

 

 

Pokud chcete naplno proniknout do tajů jógy, pravidelně ji praktikujte a zajímejte se o její historii a filozofii. Jen tak pochopíte význam jednotlivých jógových technik. A nezapomeňte, že cesta ven začíná uvnitř.

Namasté! ॐ

 

„Posláním jógy není vytvořit super člověka, nýbrž vést lidi k tomu, že být člověkem je super záležitost." (Sadhguru)

Zpět do obchodu