UMĚNÍ MEDITACE

Meditace je nedílnou součástí jógové praxe a jednou z mindfulness technik, která nám může přinést duševní jasnost i vnitřní mír. Nyní jsme přehlceni podněty. Nejednoho z nás sužuje neustálé nutkání při každé nečinnosti vzít do ruky telefon nebo alespoň po očku sledovat nějaký seriál. Občas máme pocit, že nám bouchne hlava, ale zároveň máme i strach jen tak být a nic nedělat. Meditace tuhle vnitřní rozpolcenost rozmázne do ztracena a vrátí naši emoční rovnováhu zpátky do hry.

[caption id="attachment_1869" align="aligncenter" width="1024"] Naše meditační polštáře jsou nejen krásné, ale také velmi pohodlné a praktické. Díky důmyslnému poutku je snadno přenesete nebo zavěsíte na zeď.[/caption]

 

[caption id="attachment_1880" align="alignleft" width="306"] Pokud s meditacemi začínáte a chcete si k nim pořídit nějaké doplňky, skvělou variantou je náš set se svíčkou, krystaly a vykuřovadlem.[/caption]

Proč vůbec meditovat?

Možná si říkáte, že meditace není nic pro vás a hlavou se vám honí skoro až fantazijní představy o mniších, kteří nehnutě sedí dlouhé hodiny (nebo i dny??) nebo o extravagantním týpkovi s tečkou uprostřed čela, který v oparu vonných tyčinek hlasitě vyvolává mantru Óm. Ano, i tak to může vypadat. Meditaci můžete však pojmout i mnohem umírněnější formou a hlavně úplně po svém. Umění meditace se může naučit opravdu každý a odměnou mu bude široká škála pozitivních účinků pro tělo i duši:

Fyzická úroveň
Při meditaci ustává rozptylování okolními vjemy a parasympatická část naší nervové soustavy začíná vytvářet pocit uvolnění a rovnováhy (vyrovnává činnost sympatiku, který mimo jiné pomocí hormonů spouští stresové obranné reakce). Dech a tep se zpomalují, vnitřní orgány odpočívají. Při meditaci je stimulován imunitní systém, což posiluje naše zdraví a odolnost proti nemocem.

Negativní myšlenky a emoce dokážou ovlivňovat všechny buňky našeho těla a omezují jejich schopnost regenerace. Meditace zaměřená na pozitivní myšlení tedy podporuje zdraví a pohodu na hluboké buněčné úrovni.

Duševní úroveň
Soustředění při meditaci nás učí, jak plně vnímat přítomnost, nezaobírat se minulostí a nemít obavy z budoucnosti. Pomáhá nám utřídit si myšlenky a dává schopnost optimálně reagovat v pro nás složitých situacích (konflikty, stresující události apod.). Při meditaci se také učíme trpělivosti nejen s námi samotnými, ale i s různými situacemi a návyky ostatních lidí, které by nás dříve přiváděly k šílenství.

Duchovní úroveň
S prohlubování meditační praxe získáte nové vhledy do svého bytí, víru v dobro, pohodu a pozitivní naladění.

 

Cíl meditace z pohledu jógové filozofie

[caption id="attachment_1870" align="alignright" width="200"] Součástí našich jógových karet je i několik návodných kartiček, které vás inspirují a celým procesem meditace provedou.[/caption]

Nejvyšším cílem meditace popsaným ve starověkých jogínských textech je samádhi (kosmické vědomí, kultivace mysli nebo také osvícení). Samádhi je posledním z osmi odvětví jógy a může být vnímáno jako sjednocení mezi átma (nejvyšší já) a brahma (božstvo, hmota) při němž mizí pocit oddělení od světa (ego).

 

Umění soustředění

Soustředění je pro meditaci nezbytné a samotná meditace jej zároveň dále prohlubuje. Jak tedy získat dostatečné umění soustředění pro to, abychom jej mohli prohlubovat samotnou meditací? Zní to zapeklitě, ale máme pro vás pár tipů:

● Zkuste si v klidu sednout a soustředit se jen na jednu věc. Vnímejte ji důkladně. Pravidelně zkoušejte co nejdéle pozorovat (ideálně bez mrknutí) jednu fyzickou věc a vnímejte její tvar, barvu, strukturu. Časem se pak budete umět lépe soustředit i na představu, myšlenku či pocit.

● Další možností je využití očistné a koncentrační techniky zvané trátak, kdy bez mrkání hledíme z cca 1,5 m do plamene svíčky tak dlouho, dokud to jen vydržíme. Poté zavřeme oči a pozorujeme, co se za nimi objeví. Toto opakujeme 2x–3x.

● Pokud máte pocit, že je pro vás soustředěně sedět naprosto nereálné, začněte s krátkými časy, které budete postupně protahovat. Časem to pro vás bude jednodušší a příjemnější.

 

[caption id="attachment_1871" align="alignleft" width="324"] Krystalová mlha Meditace obsahuje speciálně namíchané esenciální oleje a krystaly, které jsou jako stvořené pro chvíle relaxace.[/caption]

Jak začít s meditací?

● Vyčleňte si místo, kde budete pravidelně meditovat. Může být totožné s tím, kde cvičíte jógu nebo odpočíváte. Měli byste se tam ale cítit nerušeně a bezpečně. Víte, že samotná meditace má tak silnou vibraci, že vybranému místu vylepší po nějaké době atmosféru natolik, že jen při vstupu na něj ucítíte silný pocit klidu, míru a bezpečí?

● Meditační místo můžete vybavit doplňky, které podporují soustředění, uzemňují a samotnou meditaci usnadňují. Takovými doplňky mohou být vykuřovadla (šalvěj, palo santo) nebo krystaly (ametyst, kouřový křišťál), meditační polštář, deka nebo jógová podložka.

● Meditujte vždy ve stejnou dobu (ideálně při východu/západu slunce) a pravidelně klidně po kratších časových úsecích.

● Zvolte pohodlnou polohu, ne však leh. Ačkoliv je to poloha bezesporu nejpohodlnější, velmi svádí k tomu usnout, a to už bychom meditací nazývat úplně nemohli:). Nejlepší je sed (lotos, poloviční lotos, zkřížený sed) s rovnou páteří a rukama volně v klíně nebo na stehnech.

● Postupně v mysli projděte každou část těla a vlijte do ni uvolnění. Snažte se o plný jógový dech (břicho, hrudník, podklíčky), který se bude postupně zpomalovat a utišovat.

● Poskytněte mysli prostor a nesnažte se myšlenky zastavit. Jen je pozorujte a pokuste se na ně nijak nereagovat.

● Můžete zkusit v duchu odříkávat nějakou mantru, vizualizovat určitou věc, myslet na konkrétní záměr nebo jen pozorovat svůj dech.

● Buďte k sobě laskaví a trpěliví.

 

Není možné zastavit mysl, ale pouze naučit se nevěnovat jí pozornost. Teprve pak se myšlenky ztiší.

(Sadhguru)

 

Jiné techniky meditace

[caption id="attachment_1872" align="alignright" width="293"] Zaznamenávejte si údaje o svých jednotlivých meditacích a používejte je pro další rozvoj. Důležitý je nejen čas strávený meditací, ale také vaše pocity a myšlenky.[/caption]

Vedená meditace
Někomu meditace v tichu nevyhovuje a má raději řízenou lekci, kdy se soustředí na hlas učitele, který mu v meditaci pomáhá. Někdo si alespoň potřebuje měřit čas nebo jednotlivé časové úseky, aby měl kontrolu nad celkovou dobou meditace.

V dnešní době existuje několik aplikací, které vám mohou měřit čas, zaznamenávat pokroky nebo nahradit hlas učitele na lekci.

Meditace v pohybu
Pokud vám nevyhovuje statická poloha, zkuste meditaci za chůze.

Meditace vipassana
Tato náročná technika meditace se dá nazývat také jako meditace vhledu a pomáhá nám vidět věci takové, jaké jsou. Probíhá formou desetidenních velmi intenzivních kurzů a jejím účelem je odstranění tří příčin lidského neštěstí – touhy, nenávisti a nevědomosti. Zároveň učí umění vhledu do tří charakteristik existence – proměnlivosti, neuspokojivosti a neosobnosti.

Kurz vipassana má striktní pravidla mezi které patří například zákaz komunikace a fyzického kontaktu s ostatními účastníky i s okolím, nemožnost čtení, poslechu hudby, dokonce by se v průběhu neměla cvičit ani jóga. Jen procházky, odpočinek a meditace. Kurz rozhodně není pro každého, ale jeho absolventi si pochvalují blahodárné účinky a vysokou efektivitu.

Jóga nidra
Jedná se o meditativní techniku na pomezí relaxace a meditace, které se také říká jógový spánek nebo vědomý spánek. Teď uděláme radost všem, kteří by rádi meditovali horizontálně, protože při jóga nidře se leží! Při této technice je nezbytný průvodce, jehož hlas vás povede (lektor nebo audionahrávka). Součástí jóga nidry je sankalpa (věta, která je zároveň vaším záměrem pro tuto konkrétní meditaci).

 

Doufáme, že jsme nikoho nenechali na pochybách o pozitivním přínosu meditace a že alespoň občas dáte přednost prostému bytí v přítomném okamžiku. Meditace je totiž spolu s relaxací a spánkem opravdu velmi dobrou investicí do našeho spokojeného a aktivního vědomého života.

 

Meditace znamená zastavení mentální činnosti. Když množství myšlenek klesne o pouhých 20 procent, zažijete úlevu a pocit sebekontroly.

(Švámí Šivananda)

Zpět do obchodu