ČAS ČARODĚJNIC

Snad nám prominete, že jsme se inspirovali známou trilogií, ale příhodnější název pro tento článek jen těžko hledat. Čarodějnictví a magie není jen tématem historických příběhů nebo esoterických knih. Pokud jej zasadíme do moderní doby a běžných životů, možná zjistíte, že magii už praktikujete čistě nevědomky. Nebo byste ji naopak rádi praktikovali vědomě a potřebujete pár informací do začátku. Ať tak či tak, budiž vám tento článek přínosem.

Krystalové mřížky vám pohodou s uspořádáním kamenů nebo jiných magických předmětů a dodají mystický nádech vašemu oltáři.

Někdo nosí po kapsách klíče, peníze nebo žvýkačky. V kapse čarodějky najdete spíš krystaly nebo bylinky.


Magie a čarodějnictví

Na Zemi neexistuje kultura, která by nepraktikovala nějakou podobu magie. Slovo magie je charakterizováno jako pokus formovat různé aspekty našeho života pomocí metod, které se neobrací k bohu nebo nejsou ukotvené ve vědě - jako například kouzla, rituály, amulety, seance, symboly, zaříkávání, věštění, léčivé lektvary a masti. A jak už to tak bývá, čemu člověk nerozumí, toho se častokrát bojí.

Už od středověku probíhaly tzv. hony na čarodějnice, které byly posvěcené církví. K takovému nařčení z čarodějnictví jste se mohli dopracovat poměrně snadno. Stačilo se znelíbit sousedce, která nahlásila na příslušná místa obvinění, že vás viděla převtělit se do kočky nebo že jste jí uhranula zeleninu, a oheň byl na hranici. Poslední oficiální čarodějnický proces se konal v roce 1950 v Belgii, ale je pravděpodobné, že v některých částech světa probíhají stále. V českých zemích byly hony na čarodějnice naštěstí ojedinělé - popisují je například romány Kladivo na čarodějnice (a stejnojmenný film) nebo Žítkovské bohyně.

Moderní čarodějnictví je spíše spojováno s transformací současného já a jeho přeměny v lepší, větší, silnější a dynamičtější já. Součástí je změna v lepšího člověka díky vzdělávání se a dokonalejšímu porozumění sobě, přírodě, léčitelství či astrologii.

Co je to vlastně kouzlo?

Když se oprostíme od představ levitujících dekorací, náhlého zjevení truhly plné peněz nebo proměnění osoby, jež vás před chvílí celkem nakrkla, do švába nebo jiné nevábné bytosti, kouzlo je vlastně fyzikální jev. Vraťme se ještě k magii samotné. Tu můžeme definovat jako energii. Kouzlo je potom zaměření energie k určitému cíli. Nepřipomíná vám to něco?

Co takhle zákon přitažlivosti, umění si správně přát nebo meditace? Není to vlastně také kouzlení a magie? Pokud si magii a čáry představíme jako něco z těchto novodobých technik, možná už vám čarování nebude připadat tolik „ezo“.

Dekorační skleněné boxy skvěle poslouží i jako nádoba na vámi připravované kouzlo. Před použitím je můžete očistit pomocí vykuřovadla.


Jak provádět magii?

Každý člověk má v sobě určité síly a schopnosti a k provedení jakéhokoliv kouzla tedy více méně potřebujeme jen vytrvalost, vlastní úsilí a zásadní je také schopnost vizualizace daného cíle, který má být výsledkem.

Velmi důležitý je i váš hlas. Říká se, že to, co vyslovíte nahlas, stane se i skutečností. Spousta lidí si moc mluveného slova vůbec neuvědomuje a plýtvá jí zbytečně. Věděli jste, že existuje blízká asociace mezi kouzly a slovem? Kniha zaklínadel je obecně označovaná jako „grimoár“ a právě tohle slovo se stalo základem pro název „gramatika“.

Samotné kouzlo ale můžeme podpořit i pomocí různých technik nebo předmětů. Skvělým nástrojem, jak kouzlo provést, je rituál. Během rituálu dochází ke spojení naší osobní síly s energií pomocných předmětů. Mohou to být krystaly, vykuřovadla nebo třeba směsi bylin. Mezi základní výbavou čarodějek také často narazíte na kotlík, dýku (athame), srp na bylinky, tarotové karty, runy, speciální svíčky nebo třeba hůlku a knihu stínů. Kniha stínu je vlastně takový osobní čarodějnický zápisník s informacemi, návody, popisy kouzel, myšlenkami a postupy. 

Přírodní magie

V posledních letech se čím dál více lidí snaží znovu spojit se zemí. Život ve městech má svá pozitiva, ale přínos přírody pro psychické i fyzické zdraví člověka je naprosto nepopiratelný. Svou osobní energii člověk čerpá ze země pomocí potravy, vody, vzduchu a slunečního světla. Po psychické stránce pobyt v přírodě pomáhá k uzemnění, eliminaci stresu, napětí nebo úzkosti. Sílu přírodních živlů – země, vzduchu, ohně a vody, můžete využít také při tvorbě oltáře a právě k provádění magie. 

Kolo roku

Během rituálu dochází ke spojení naší osobní síly s energií pomocných předmětů.


Pokud vás už trochu unavují klasické a bohužel už také velmi komerční svátky, zkuste rok prožívat a slavit prostřednictvím tzv. Kola roku, které zahrnuje celkem 8 pohanských slavností spojovaných právě s čarodějnictvím a magií. Možná budete překvapeni, že právě z nich vycházejí dnešní křesťanské svátky a tradice.

Tyto slavnosti opět vychází z napojení se na přírodu a z oslav jejich změn, cyklu života, smrti a slunce. Hlavní jsou 4 sabaty – Samhain, Imbolc, Beltain a Lammas, kdy je energie země na vrcholu.

Imbolc (hromnice) - 2. 2.
Ostara (jarní rovnodennost, Velikonoce) - 20. - 23. 3.
Beltain (čarodějnice/první máj) - 30. 4.
Litha (letní slunovrat) - 20. - 23. 6.
Lughnasadh nebo Lammas (dožínky) - 1. 8.
Mabon (podzimní rovnodennost) - 20. - 23. 9.
Samhain (dušičky) - 31. 10.
Yule (zimní slunovrat) - 20. – 23. 12.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak se společnost mění? Seberozvoj, sebeláska, psychická (ne)pohoda – to všechno bylo před nějakou dobou tabu. Pojďme z těchto tabu vyjmout i magii a podívat se na ni klidně moderní optikou a za pomoci fyzikálních zákonů. Možná díky ní objevíte svou tajnou superschopnost nebo možná lépe dosáhnete svých cílů. Protože možná opravdu znovu nastal čas čarodějnic...

Zpět do obchodu