LITHA - SVÁTEK KOUZEL A SLUNCE

Máme tu další pohanský svátek Kola roku, který je často spojován se známějším letním slunovratem nebo Svatojánskou nocí. Kdy a proč se svátek Litha slaví, jaké jsou tradice a jak si jej můžeme užít v dnešní moderní době? 

Litha – svátek Kola roku

Svátky Kola roku zahrnují celkem 8 slavností a mají za úkol naučit člověka přizpůsobit se běhu času a vnímat proměny Země. Propojují spiritualitu s naším moderním světem a vrací nás zpátky ke kořenům, tradicím a rituálům.

Jedním z těchto svátků je i Litha, kterou u nás známe spíše jako letní slunovrat nebo Svatojánskou noc. Lithu slavíme ideálně v den slunovratu, což je obvykle 21. 6. nebo v předvečer svátku sv. Jana, tedy 23. 6. 

Užijte si energii slunce

V toto datum se můžeme těšit z nejdelšího dne a nejkratší noci v roce. Symbolem Lithy jsou, stejně jako u Beltainu, ohně. Právě oheň představuje slunce, které je v tento den na vrcholu a my i příroda z něj čerpáme maximum životadárné energie. Oslavy probíhaly ze doprovodu tance, hostin a přeskakování ohňů jako poděkování za světlo, teplo a plnost přírody.

 

Nasbírejte magické byliny

Určitě jste už slyšeli pojem "svatojánské kvítí", "svatojánské býlí", nebo "devatero kvítí". Byliny nasbírané během Lithy mají nejsilnější účinky. Nahé dívky v tichosti při svitu měsíce nasbíraly 9 bylin z 9 různých míst a ty potom svázaly do kytice, kterou používaly k věštění nebo při očistných a ochranných rituálech. Zkuste si i vy nasbírat 9 druhů bylin a použít je na čaj nebo do salátu či nádivky (pokud jsou jedlé), jako vykuřovadlo nebo z nich upleťte ochranný věnec na dveře.

 

Využijte čas na sebepéči a seberozvoj

V těchto dnech se pročišťují naše emoce. Voda odplaví vše nechtěné a vznikne prostor pro vyjádření hluboké vděčnosti za vše, co máme. Je čas na sociální kontakt, dobré skutky, úsměvy, povídání si, pečování o sebe i o druhé.

 

Noc, kdy víly přijdou mezi nás

Pokud věříte na nadpřirozené bytosti, v tento čas se prý dají nejsnáze potkat víly. Světy se propojují a veškerá magie a nadpřirozeno prosakují do našeho světa. Dříve také za svitu svatojánských mušek lidé hledali poklad nebo zlaté kapradí, které hlídali skřítci.

 

Tipy na rituály a aktivity

Zapálení ohně

Pokud nemáte možnost zapálit skutečný oheň, stejně tak vám poslouží i svíčky různých tvarů a barev. Můžete použít také vonnou tyčinku, jejíž kouř lze využít pro očistný rituál.

Vytvoření slunečního kruhu

Projevte vděčnost slunci a vytvořte symbol slunečního kruhu nebo mandaly prostřednictvím barevných krystalů, svíček a květin. Pro tento rituál se bude skvěle hodit výše zmíněné svatojánské kvítí z 9 různých bylin dle vašich preferencí.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Yoga Day (@yogaday.cz)

 

 
Budování láskyplné komunity

V tomto období je také skvělá příležitost pro uspořádání ženských kruhů nebo přátelských posezení plných sdílení a vzájemné inspirace či pochopení. Připravte si kvalitní jídlo a zapalte svíčky.

Cvičení jógy

Víte, že 21. 6. je zároveň Mezinárodní den jógy, při kterém se často cvičí 108 pozdravů slunci? Ve védské kultuře je číslo 108 posvátné a je vnímáno jako celistvost lidské existence. Objevuje se i v počtu korálků na meditační male, filozofických textech upanišádách nebo ájurvédských energetických bodech. Možná vám 108 pozdravů slunci přijde nemožných, ale klidně si dejte na čas a cvičení rozložte do celého dne. Nezapomeňte mu dát i nějaký záměr (sankalpu).

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv formu oslavy svátku Litha, nechte se obejmout slunečními paprsky a usmějte se na sebe i svět kolem vás.

Zpět do obchodu