SVĚTLO KOLEM NÁS

Na světlo se můžeme podívat z několika různých úhlů, ale většinou je najdete ve spojitosti se zdravím, radostí a dobrem. Jeho pozitivní vliv na celou naši planetu je nenahraditelný a velmi dobře známý, ale možná je stále něco, co o něm nevíte. Pojďte se s námi podívat na to, jak vybrat světlo, které bude zářit právě na tu vaši cestu.

Svíčky a jejich světlo dokážou vnést do prostoru zklidňující energii, zútulnit jej a dodat mu magickou atmosféru.


Světlo a naše biorytmy

Světlo má velký vliv na náš cirkadiánní rytmus. Ovlivňuje to, kdy jdeme spát i to, kdy vstáváme. Objevení ohně výrazně změnilo možnosti tehdejších lidi. Měli víc času na lov, získali zdroj tepla a do rukou dostali mocnou zbraň. Většina moderních zbraní je stále založená na principu ohně. Posezení u světla ohně spojovalo lidi a umožňovalo jim tvořit to, na co přes den neměli čas. Z těchto večerních rituálů se stala pomyslná kolébka umění.

Jasné displeje a světla narušují cirkadiánní rytmy, snižují množství spánkového hormonu melatoninu a udržují nás v bdělosti. Nedostatek denního světla naopak snižuje bdělost, spouští deprese a negativně ovlivňuje veškeré aspekty mentálního zdraví. Proto je důležité přizpůsobit svým rytmům i zdroje světla.

Přes den tedy co nejvíce pobývejte na denním světle nebo si alespoň dopřejte jasné bílé osvětlení (zlepšení kognitivních funkcí mozku, lepší soustředění a schopnost učit se, rychlejší reakce, bystrost). Před spaním se naopak vyhýbejte jasnému světlu a užijte si světlo svíček nebo osvětlení s oranžovými nebo červenými vlnovými délkami pro podporu tvorby melatoninu.

 

Co je světlo? 

Světlo je viditelné elektromagnetické záření obsahující všechny barvy duhy. Každá barva má různou vlnovou délku, která působí různými mechanismy, a měří se vnanometrech. Fialová je nejkratší a má nejvíce energie, červená je nejdelší a proniká hlouběji do tkání. Světlo má obrovský vliv na naše zdraví i psychickou pohodu. Můžeme je získávat z různých zdrojů, z nichž nejvýznamnějším je slunce.

Krystalové lampy mění klasické světlo na nevšední zážitek. Světlo transformují, zjemňují a posilují svou vlastní energií.


Slunce
Dříve uctívané jako živoucí božstvo. Je zástupcem mužského principu a symbolizuje sílu a aktivitu. Sluneční záření je složené ze záření o mnoha vlnových délkách. Záření s kratší vlnovou délkou nazýváme ultrafialové (méně než 380 nm) a to s delší vlnovou délkou jako infračervené (více než 780 nm), které vnímáme jako teplo.

Měsíc
Nádherná měsíční záře je z největší části odražené sluneční světlo ve spojení se světlem hvězd a Země. Barva a intenzita měsíčního světla se mění podle měsíčního cyklu. Je zástupcem ženského principu, emocí a pocitů.

Hvězdy
Vesmírné objekty s vlastním zdrojem světla, které vzniká na základně termojaderné fúze uvnitř hvězdy. Jedná se o uvolněnou energii ve formě gamma záření.

Oheň
Podstatou vzniku hoření je oxidace uhlíku obsaženého v zapalovaném objektu za vyšší teploty. Pro vznik plamenů potřebujete palivo, kyslík a teplo. Oheň v sobě ukrývá světlo různých vlnových délek, které se odvíjejí od teploty při hoření i složení spalovaného materiálu. Oheň nám dodává nejen světlo a teplo, ale dokáže nás uzemnit, zklidnit a rozproudit energie kořenové čakry.

Umělé osvětlení
Pokud trávíte delší dobu mimo přirozené světlo a musíte je nahrazovat tím umělým, vybírejte si takové, které odpovídá vašim biorytmům. Jako určitá náhrada přirozeného denního světla může být plnospektrální osvětlení, které obsahuje zastoupení všech vlnových délek (barev). Žárovky mohou mít více denních a nočních režimů nebo je možné přizpůsobit umístění konkrétních typů světel dle jejich účelu.

Sluneční záře pronikající skrz okna je nádhernou podívanou sama o sobě. Lapač slunce však dokáže sluneční paprsky přeměnit do ještě úžasnější hry odlesků a barev.


Vliv slunečního světla na naše zdraví

Sluneční světlo nevnímáme pouze očima, ale i pokožkou. Tkáně absorbují světlo a spouští se fotochemické procesy. Ve všech živých organismech se nacházejí enzymy, které fungují nezávisle na nervovém systému a jsou citlivé na světelnou energii. Pobyt na čerstvém vzduchu a přirozeném světle nám přináší například tato pozitiva:

  • tvorbu vitamínu D,
  • snížení produkce stresových hormonů,
  • posílení imunitního systému,
  • podporu detoxikace organismu,
  • lepší hojení pokožky,
  • redukci kožních onemocnění,
  • podporu hormonální rovnováhy,
  • rychlejší regeneraci,
  • zvýšení libida.

 

Rozsviťte svou vnitřní záři, zažehněte plamínek, prozařte někomu den a světlo pak vždy zvítězí nad tmou.

Zpět do obchodu