BELTAINE - SVÁTEK MAGIE A LÁSKY

Častokrát narážíme na otázku, zda slavit svátek zamilovaných raději na sv. Valentýna nebo na 1. Máj? Samozřejmě, že nejlepší je slavit ji po celý rok, ale po přečtení tohoto článku možná budete odpovídat, že lásku oslavujete už jedině na Beltaine – svátek Kola roku a nejmagičtější noc v roce.

Vyložte si při Beltainu karty. Magické energie této noci prohlubují propojení s neviditelným světem a zesilují sílu výkladu.


Beltaine – svátek Kola roku

Svátky Kola roku zahrnují celkem 8 slavností a mají za úkol naučit člověka přizpůsobit se běhu času a vnímat proměny Země. Propojují spiritualitu s naším moderním světem a vrací nás zpátky ke kořenům, tradicím a rituálům.

Ideálním krystalem pro svátek Beltain je i fluorit - kámen ochrany a sebedůvěry. V naší nabídce máme různé tvary od koulí, přes obelisky až po pyramidy. 


Jedním z těchto svátků je i Beltaine (Beltane, Beltain, Beltine) -  pohanský svátek, který se slaví v noci z 30. dubna na 1. května (někdy také z 1. na 2. května). Jeho název pochází z galského slova, která znamená “jasný oheň”. V tuto noc je prý hranice mezi světy nejtenčí a působení magie nejsilnější.

Košťátka jsou symbolem štěstí a ochrany. Pomyslně zametaní neštěstí a negativní energie a chrání před zlem.


Magická noc plná vášně

Nám známým ekvivalentem pro Beltaine je tzv. „pálení čarodějnic“ a nazývá se také jako Valpružina noc, Filipojakubská noc nebo Noc čarodějnic. Zatímco u „pálení čarodějnic“ častokrát hlubší smysl ani nehledáme, Beltaine je oslavou lásky, sexuality, plodnosti, smyslnosti a partnerství. Dle 4 stádií života ženy (Panna (Dívka), Milenka, Matka a Stařena) je Beltaine svátek Milenky.

Růženín je kamenem lásky a emocí. Má uklidňující účinek a výborně poslouží ve chvílích traumat nebo krizí. Růženínová koule s aurou bude skvělým doplňkem vašeho oltáře.


Oslavy ve svitu plamenů

Co mají novodobé oslavy společné s tradičním pojetím tohoto svátku? Je to rozhodně oheň. Dnes stavíme hranice a upalujeme figurínu symbolizující zlou čarodějnici, Moranu – pohanskou bohyni smrti (svátek zasvěcený Moraně však probíhá více než o měsíc dříve v období jarní rovnodennosti) nebo vyjádření úcty k magickým silám. V dřívějších dobách se v tento den pořádaly hlučné oslavy, jejichž součástí bylo skákání přes oheň a divoké milování kdekoliv a s kýmkoliv pro oslavu plodnosti země.

Vykuřovací svíčka je jednou ze snadnějších metod vykuřování. Pouze zapálíte knot a užíváte si aromaterapeutické účinky esenciálních olejů, bylinek i pryskyřic.


Bohyně Beltainu

Mezi bohyně spojované s Beltainem patří Rhiannon – nádherná žena zobrazována na bílém koni. Je přímo ztělesněním ženskosti, je mocná, nezkrotná a ráda se oddává vášni. Další je potom slovanská bohyně lásky Lada. Je také bohyní smyslnosti, harmonie a souladu. Jejím měsícem je květen a strom s ní spojený je lípa. Probuďte v sobě část z těchto bohyní, oblečte se do červené a užívejte si svoji sexualitu.

Dřevěná podložka na rituály znázorňuje fáze měsíce i všechny svátky Kola roku.


Příprava oltáře

Pokud už doma máte svůj oltář, rádi byste si nějaký vytvořili nebo jej stavíte jen za účelem rituálů, doporučujeme na něj přidat i symboly období Beltainu. Doporučujeme použít výrazné barvy například ve formě svíček nebo květin. Přidejte symboly mužské plodnosti, jako jsou parohy, klacky, žaludy nebo jakási zmenšená alternativa k májce, a ženské plodnosti, jako je věnec, soška bohyně, kotlík nebo pohár.

Zkuste si zapisovat průběh vašich rituálů a zaznamenávejte si svoje pocity, emoce i manifestace do budoucnosti. 


Aktivity na svátek Beltaine

Už během předešlého svátku Ostara jsme zmiňovali nějakou sebepéči a sebelásku. I na Beltaine v nich pokračujte.
Dopřejte si krásné šaty, dejte si květiny do vlasů (ideálně ve formě věnce).
Dělejte cokoliv, co ve vás a okolí vyvolá pocity lásky a radosti.
Zapalujte oheň, ať už venkovní klasiku na pečení buřtů, oheň v krbu, nebo plamínky svíček.
Ozdobte své dveře dekorací ze žlutých květů jako symbol ohně.
Vyrobte si májku z klacku, barevných pentlí a navrch dejte oblíbený krystal.

Magický hrneček s krystaly a houbičkami, které jsou symbolem růstu a transformace bude krásný doplňkem pro váš každodenní rituál nad lahodným čajem nebo kávou.


 

Zpět do obchodu