BOJUJ, NEBO UTEČ?

Míra stresu, kterou jako lidstvo zažíváme, je prý obecně vyšší, než na jakou jsme se zatím byli schopni adaptovat. Události posledních let však laťku zvedly ještě o něco výš a na nejednom z nás se to nějakým způsobem podepsalo. To, co nám dříve dokázalo zachránit život, nám ho teď díky našemu odlišnému způsobu života a hektickému životnímu stylu může i zničit. Co je to vlastně stres a jak s ním můžeme pracovat?

Nádherné designové karty jsou praktickou pomůckou pro vnímání přítomného okamžiku. Najdete v nich inspiraci a praktická cvičení. Přinášejí vědomí, klid, laskavost a uvolnění od každodenního stresu, ať jste kdekoli.


Co je to stres?

Vytvořili jsme pro vás nádhernou kombinaci uklidňujícího ametystu, citrínu, achátu a avanturínu, který vám pomůže v boji se stresem a vnitřním napětím. Set najdete v dárkovém balení - papírové plechovce s kovovým víčkem a lněném pytlíku.


Stres je vlastně obranná reakce našeho těla, při které se vyplavují hormony adrenalin a kortizol. Mozek bohužel nepozná, že se třeba zrovna nejedná o život ohrožující situaci, a vše tedy při prožívání stresové situace nebo úzkostné ataky probíhá znovu a znovu úplně „naostro“.

Stres můžeme vnímat jako motor a evoluční nástroj k našemu vývoji. To, jak se projeví na našem bytí, ovlivňuje míra stresu v porovnání s naší schopností adaptovat se na něj. Stejně jako ten pomyslný motor, i stres spotřebovává palivo – naši energii. Pokud jí máme dostatek, žene nás kupředu, ale pokud ne, vzniká nerovnováha, chronické nemoci nebo úzkosti. Neúměrný stres přetěžuje autonomní nervový systém, může spustit hormonální změny, narušit střevní mikrobiom a negativně ovlivňovat imunitní systém.

Limitovaná sójová svíčka v českém skle vás příjemně zklidní svou úžasnou vůní levandule a citrónu spolu s uzemňujícím Palo Santo.


Častokrát se stává, že se negativní dopady stresu objeví až se zpožděním, takže člověk nemusí nejprve vůbec tušit, co je způsobilo. Může se jednat o nepříjemnou událost nebo o dlouhodobé přetěžování organismu, který po celou dobu jel na dluh a teď chce velmi neúprosně vrátit energii zpět. 

Stres můžeme dělit na:

● Psychický (nutnost zpracovávání nadměrného množství informací, nevhodná práce, nefunkční rodinné zázemí, emocionální otřes na základě předchozí události, neprožité emoce)

● Fyzický (bolest, disbalance, úrazy)

● Fyzikální (elektromagnetický smog, světelné znečištění, umělé vlny)

● Chemický (strava, pitný režim, produkty osobní hygieny, čisticí prostředky) 

Mezi esenciální oleje, které působí proti stresu a úzkostem, beze sporu patří i pomeranč. Krásná citrusová vůně přináší pocit pohody, jistoty a stability.


Úzkostné poruchy

Úzkostné poruchy mohou vznikat už v dětství nebo jako reakce na závažný stres (nehoda, přírodní katastrofa, ztráta blízkého člověka). Spadají do skupiny neurotických poruch, u kterých u člověka není ovlivněno vnímání reality a většinou okolí ani nepozná, že jimi trpí. Mohou to být různé fobie (strach ze stísněných prostor, cestování, lidí apod.) nebo extrémní pocity úzkosti a strachu, že se stane něco špatného.

Úzkostné poruchy jsou velmi vyčerpávající a člověk si uvědomuje jejich nesmyslnost, avšak není snadné s nimi něco udělat. Jedná se vlastně o zažité reakce, které podvědomě opakujeme a spouštíme si fyziologické procesy spojené se stresem.

Velké části lidí s úzkostmi proto příliš nepomáhá o nich mluvit, protože si tak na ně „vzpomenou“. Naopak řešením je tzv. přeprogramování mysli a zastavení úzkostného procesu.

 

„Každý si tvoří realitu svým myšlením, nebo spíš tím, na co upíná pozornost.“
(RNDr. Jan Rak, profesor kvantové fyziky)

 

Co můžeme dělat proti stresu a úzkosti?

U mírnějších forem stresu a úzkosti je poměrně velký počet aktivit, které nám mohou velmi pomoci. Patří mezi ně například:

Kouřový křišťál neboli záhněda je jedním z velmi uzemňujících kamenů navozující stav emocionálního klidu. Noste jej stále při sobě prostřednictvím tohoto nádherného náhrdelníku, který u nás najdete ve stříbře i zlatě.


●  Vyvážená strava – potraviny, které pomáhají s úzkostí díky obsahu vhodných látek, jsou například: listová zelenina, banány, ořechy, avokádo, ryby, kefír, kurkuma, mořské plody, hořká čokoláda.

●  Dostatečný pitný režim – doporučené množství jsou 4dcl vody na 10 kg váhy a v období stresu je třeba pít i o něco víc.

●  Kvalitní spánek – o tom, proč je spánek důležitý a jak jej můžeme zlepšit, se dočtete v tomto článku.

●  Pravidelný pohyb – ideální jsou například procházky nebo jemnější styl jógy.

●  Doplňky stravy a bylinky – např. magnesium, kozlík, třezalka, CBD, heřmánek.

●  Pobyt v lese - prokazatelně posiluje imunitní systém, zvyšuje hladinu energie, odbourává úzkost a snižuje stres. Existuje termín „Šinrin-joku“ neboli „lesní koupel“.

●  Grounding – co to je a k čemu nám může pomoci, se dočtete v tomto článku.

●  Zahradničení – je prokázáno, že kontakt s mikroby mycobacterium vaccae nacházející se v organické půdě zvyšuje tvorbu hormonu štěstí serotoninu v našem těle. Při práci na zahradě tyto bakterie vdechujete nebo absorbujete kůží a drobnými oděrkami.

●  Meditace – i 10 minut denně dělá zázraky. O tom, proč a jak meditovat, se dočtete v tomto článku.

Vykuřovadlo z bílé šalvěje dokáže očistit nejen váš domov od negativních energií, virů, bakterií a plísní, ale i vaši mysl od negativních myšlenek. Vůně tohoto vykuřovadla je zemitá, zklidňující a uvolňující.


●  Vykuřování – očistná síla kouře spolu s aromaterapeutickými účinky může úzkost a stres zmírnit. Více se dočtete zde.

●  Aromaterapie – některé esenciální oleje nám pomáhají zlepšit náladu a osvěžit mysl. Více o aromaterapii se dozvíte v tomto článku.

●  Relaxace – čas na odpočinek by měl být automaticky součástí denních aktivit. Můžeme také zařadit speciální relaxační techniky jako například jógovou relaxaci v pozici šavásana, autogenní trénink nebo Jacobsonovu svalovou progresivní relaxaci, které prokazatelně snižují míru stresu a mohou zmírnit úzkostnou ataku.

●  Dechová cvičení – existují různé dechové metody, které pomáhají snížit stres a zklidnit organismus. Mezi doporučované patří například Sama Vritti Pranayama (stejnoměrné nádechy a výdechy) nebo Nadi Shodhana Pranayama (střídání nosních dírek při nádechu a výdechu).

●  Seberozvoj a mindfulness – poznávání se a umění žít přítomným okamžikem jsou nezbytnými kroky v boji proti úzkostem. Zkuste si pokaždé venku všimnout 5 podle vás krásných věcí nebo si pravidelně připomínejte, za co jste vděční nebo co vás dělá šťastnými. Snažte se myslet na hezké a pozitivní věci.

●  Muzikoterapie – vibrace z hudby a jednotlivých nástrojů prostupují celým tělem a ovlivňují jeho vegetativní funkce (srdeční rytmus, krevní tlak, dýchání, svalové napětí atd.). Vibrace údajně umí obnovit schopnost buněk vzájemně kooperovat a obnovovat se. Můžeme jen poslouchat, sami na něco hrát, zpívat nebo tančit. Doporučujeme také prozkoumat pojem „Solfeggio frekvence“.

U závažné stresové situace a těžké formy úzkosti je naprosto žádoucí vyhledat odbornou pomoc a podstoupit terapii (často používaná terapie na odbourání úzkostí je např. kongnitivně-behaviorální terapie). Na akutní fázi vám budou pravděpodobně nabídnuty i léky, které vám rychle a bez práce uleví, ale myslete na to, že tyto preparáty neléčí příčinu potíží.

 

Pokud se tedy chcete úzkostí zbavit, je třeba na sobě pracovat a poznávat se. Krůček po krůčku, vstříc novým začátkům.

 

VOJÁČEK, Jan. Umění být zdráv. V Brně: CPress, 2020. ISBN 978-80-264-3031-5.

 

Zpět do obchodu